Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.12. 20:00

A Naményi Jonathan őrizetben

A méltatásból: „A tavaszi almavirág illatát idéző üde, lendületes, fiatalos, könnyedén parfümös.”

GB

Jól kifőzték. Jobbról az idei győztes Csobolya Attila, a Várda-Drink vásárosnaményi pálinkafőző mestere, bal oldalon a tavalyi nyertes Nagy Attila, a Brill Pálinkaház főzőmestere a budapesti ünnepségen | Fotó: PNT

A pálinkafőzők védőszentje, Szent Miklós napján a Vajdahunyad Várban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum vitrinjébe helyezték az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a „Magyarország legjobb pálinkája” címet idén kiérdemlő hungarikumunkat, a Várda-Drink Zrt vásárosnaményi főzdéjében készült Exclusive Jonathan Alma pálinkát. Megyénk e legújabb büszkeségével egy időben vonták múzeumi őrizet alá a Brill Pálinkaház tavaly országelső Érlelt Kadarka törkölypálinkáját is. 

Óvni nemzeti kincsünket 

A „Magyarország legjobb pálinkái” rangos címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny során küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A kezdeményezést 2019-ben élesztette újra a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) azzal a céllal, hogy a pálinkának, hazánk nemzeti italának növeljék a hitelét és az ismertségét, hiszen világszerte is öregbíti Magyarország hírnevét. Idén Nyíregyháza adott otthont ennek az országos megmérettetésnek. 

„A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Nemzeti kincsünk megóvása érdekében kizárólag a törvénynek megfelelő pálinkák minőségi meghatározása történik” – mondta el az esemény kapcsán Béli Géza, a PNT alelnöke, a verseny szakmai elnöke. 

A PNT és a múzeum együttműködési megállapodása szerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja a nyertes italokat. 

Páratlan tudás 

Az év legjobb pálinkája címet idén elnyert, a Várda-Drink vásárosnaményi pálinkafőzdéjében, korszerű lepárlási technológiával készült Exclusive Jonathan Alma pálinkát méltatva a zsűri egyebek közt így fogalmazott: „Hagyományos gyümölcsfajta az Ország almáskertjéből, a történelmi múltú Szabolcsból. Rendkívüli bemutató az alapanyag minőségén és a főzőmester páratlan tudásán, tapasztalatán keresztül annak érdekében, hogy megismerjük a pálinka valódi igazságát. Tökéletes módon elővarázsolja a fajta fő tulajdonságát, a különleges zamatot, ami elsősorban az édes-savas ízhatás páratlan harmóniáján alapul. Izgalmasan szép és félreérthetetlenül igaz, elegánsan elbűvöli érzékszerveinket, elbűvöl bennünket. 

Az elismerő szavakra is válaszolva Csobolya Attila lapunknak elmondta: – Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el maga a tény is, hogy az Ország legjobb pálinkája címet elnyertem és a Várda-Drink Exclusive Jona­than Alma pálinkája a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban bekerült az értékek közé. Az örömömet csak fokozza, hogy ezt egy almapálinkával sikerült elérnem, méghozzá a régi Jonathan fajtával. Ez bizonyítja elődeink szelekciós szaktudását és magát a tényt, hogy nem szabad elfelejteni ezt a legjelentősebb, korábban legnagyobb mennyiségben termesztett „Szabolcsi almát”, még a magas előállítási költsége mellett sem. Aromában kompenzálja a többletköltséget, ugyanis a ma ismert közel kétezer almafajta közül zamatát tekintve még itt, az alma hazájában sem nagyon lehet találni versenytársát.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában