Kelet-retró

2021.12.01. 16:00

A televízió előadásaiban is gyönyörködhettek a nagygéciek

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. december 1., péntek

17 vagon bőrt adott el Szabolcsban a Bőr- és Cipőkellék-ellátó Vállalat

Ez évben a megye cipészüzemei részére 89 ezer 472 kilogramm krupponbőrt, 76 ezer 572 kilogramm egyéb kemény bőrt szállítottak. A bőr nagy részéből exportárut termelt a Nyíregyházi és a Vencsellői Cipész KTSZ. Felső bőrből 419 ezer 920 négyzetdecimétert használtak fel. A bélésbőr nagy része külföldi importáru, főleg Franciaországból és Angliából hozzák be. Ebből 1650 kilogramm fogyott el.

A televízió előadásaiban is gyönyörködhetnek a nagygéciek

Novemberben villanyt kapott Nagygéc, a szatmári rész egyik legeldugottabb községe is. Már eddig nyolcvan házba jutott el a kultúra áldása, s a villanyfény nyomán tovább világosodik a falu. Sokat tehet most már a fejlődés érdekében a községi művelődési ház is. Jelenleg ismeretterjesztő előadásokat rendez, amelyek irodalmi, történelmi, természetrajzi, politikai és technikai problémákkal foglalkoznak. Az előadásokat ismeretterjesztő kisfimek kísérik és teszik változatossá.

Nemsokára a televízió előadásaiban is gyönyörködhetnek a község lakói. A Kossuth Termelőszövetkezet ugyanis a kulturális alapból televíziót vásárol a tagság részére. Ez is újabb lehetőséget nyújt a szórakozásra és a művelődésre.

Ne zárják be a sóstói cukrászdát!

Mind nagyobb igény ma már Nyíregyházán a vendéglátóipar kulturáltsága. Sok vendég érkezik külföldről és a fővárosból is Szabolcs fővárosába, de a megnövekedett idegenforgalom mellett az itteniek is méltó környezetben, hangulatosan akarnak szórakozni a napi munka után.

A szórakozni vágyó fiatalok örültek, amikor Sóstón megnyitották a reprezentatív külsejű és mégis családias hangulatú zenés cukrászdát. Élvezték a kellemes zenét és környezetet, szívesen villamosra vagy taxiba szálltak, hogy itt töltsék szabad estéjüket.

Értesülésünk szerint bezárják a sóstói zenés cukrászdát. Ezzel az intézkedéssel sem mi, sem mások nem értenek egyet. Kérjük az illetékeseket, gondoljanak többet a vendégek igényeire, és tovább is üzemeltessék Nyíregyháza egyik legközkedveltebb szórakozóhelyét...

2001. december 1., szombat

Az árvíz ára eddig 59 milliárd forint

A Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottság tegnap kihelyezett ülést tartott Nyíregyházán. Az ezt követő sajtótájékoztatón Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, a bizottság elnöke elmondta: összességében 58,7 milliárd forint áramlott az árvízkárosult településekre, elsősorban Beregbe. A végösszeg tartalmazza a védekezésre, az ellátásra, a fejlesztésekre, út- és gátépítésre fordított összegeket, a biztosítók 2,8 milliárdját, az adományozók 1,3 milliárdját is az újjáépítésen és helyreállításon kívül.

Összesen 714 lakóházat építettek újjá, melyek közül 707 (99 százalék) elkészült. A fennmaradó hét lakás közül háromnak későn dőlt el a sorsa, ezek december 20-ára elkészülnek, négy esetben pedig rendőrségi eljárás miatt felfüggesztették a munkát. Az 1500 helyreállítandó lakásból 1489 (99 százalék) készült el, 11 közül tízen még dolgoznak, egynél bűncselekmény miatt szünetel a munka. A vásárlások 71 százaléknál (162), a kártalanítások pedig 55 százaléknál (100) tartanak.

Ez utóbbiaknál a lemaradást elsősorban a károsultak együttműködési készségének hiánya, illetve a rendezetlen tulajdonviszonyok okozták. Tegnapig 4605-en költöztek be, illetve vissza otthonaikba. A még épülő házakba 15-en, a helyreállítandókba pedig 42-en várhatóan december 15-e után költözhetnek be.

Az újjáépítés alatt a károsultak elhelyezést, élelmiszer-ellátást (napi 600 forint személyenként), a nem otthon lakók utazási kedvezményt, a befogadó családok 10 ezer forint albérleti támogatást kaptak. Aki még november 30-a után sem saját újjáépülő házában lakik, nem előre, hanem utólag kapja meg az ellátást.

A megyei közgyűléselnöke minden közreműködőnek – a kormánytól a katasztrófavédelmen keresztül a építőknek, a karitatív szervezeteknek – megköszönte azt a hatalmas munkát, melynek nyomán végül is Bereg újjászületett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában