Nyíregyháza

2021.12.03. 11:29

Áldozatsegítő központ nyílt Nyíregyházán (fotók)

Varga Judit igazságügyi miniszter a megyeházán beszélt az intézmény céljairól.

Fotó: Dodó Ferenc

– Igazán csak tettekkel lehet segíteni, nem pedig szavakkal. Ennek jegyében adjuk át Nyíregyházán az áldozatsegítő központot, ami immár a tizedik az országban, s aminek létrejöttében a helyi önkormányzatnak, a kormányhivatalnak, a rendőrségnek, a civil szervezeteknek és az egyházaknak is nagyon fontos szerepük van. Hálásak vagyunk nekik, hiszen a segítségüknek köszönhetően jól haladunk azzal a vállalásunkkal, hogy 2025-re minden megyében legalább egy ilyen központ működjön az országban – mondta pénteken a megyeházán Varga Judit igazságügyi miniszter.

A tárcavezető az épület ünnepélyes átadása előtt arról beszélt, hogy az államnak nem csak kiemelt feladata, de kötelessége is segíteni azokon, akik bűncselekmény áldozatává válnak. – Csökkentenünk kell a lelki, fizikai vagy anyagi terheiket, és segíteni nekik abban, hogy feldolgozhassák az őket ért traumát. Ennek egyik módja az áldozatsegítő központok kialakítása és működtetése – tette hozzá a miniszter.

Az első áldozatsegítő központot Budapesten adták át 2017 júniusában, a miskolci és a szombathelyi 2018 márciusában nyitotta meg kapuit. A pécsi 2020 júliusában, a szegedi és a kecskeméti pedig 2020 decemberében kezdte meg működését, az idén pedig tovább bővült a sor, amiben a nyíregyházi immár a tizedik.

Személyre szabott segítség

– A célunk az, hogy az áldozatok azonnali és személyre szabott jogi, anyagi, fizikai vagy lelki segítséget kapjanak. A támogatás lehet egy távolságtartási végzés, egy nyugodt otthon, egy egészségügyi kezelés vagy egy figyelmes, együttérző beszélgetés. A központok biztonságot nyújtó környezetet teremtenek a bántalmazott gyerekeknek, a bűncselekmények közvetett érintettjeinek, vagy a családon belüli erőszak elszenvedőinek egyaránt – mondta az igazságügyi miniszter, aki úgy fogalmazott: nagyon fontos feladatuk információval ellátni az érintetteket.

– Hosszú évek óta működik hazánkban az áldozatsegítő vonal, melynek száma a hét minden napján, 0–24 óráig ingyenesen hívható, létrehoztuk a vansegitseg.hu oldalt, de applikációt is kifejlesztettünk azért, hogy a bajba jutottak a lehető legrövidebb időn belül segítséghez jussanak. Az idén januárban holland mintára bevezettük az áldozatok közvetlen elérésén alapuló, ún. „opt-out” rendszert, amelynek segítségével jóval nagyobb hatékonysággal segíthetünk a rászorulókon. A törvényt is módosítottuk, így az jobban szolgálja az érintettek érdekeit, és hozzájárul ahhoz, hogy a korábbiaknál több áldozatot érjünk el – mondta Varga Judit és hozzátette: nagyon fontos a társadalmi összefogás, a civil szervezetek és az egyházak bevonása is a probléma kezelésébe, illetve, hogy mindenki tisztában legyen azzal: az áldozatok számára van segítség Magyarországon.

Szoros együttműködés

Farkas József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy amikor három évtizeddel ezelőtt elkezdett dolgozni, a rendőri munka legfontosabb célja az elkövetők felderítése volt, ám ahogy telt az idő, egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a bűnmegelőzésre, illetve az áldozatok támogatására is.

– Ahhoz, hogy ez utóbbi területen sikeresek lehessünk, olyan munkatársakat kellett találnunk, akik hatékonyan tudtak segíteni a maradandó testi és lelki sérülést szenvedett embereknek, és arra is figyeltünk, hogy eredményesen dolgozzunk együtt a civil szervezetekkel, s az egyházakkal – mondta Farkas József, aki kevés munkát kívánt a központnak, amelynek munkatársaival a rendőrség is szorosan együttműködik majd.

– Vannak az életünkben olyan pillanatok, amikor azt érezzük, hogy rendben vannak a dolgok körülöttünk. Számomra az, hogy ezt a központot az adventi időszakban adják át, egy ilyen pillanat – így fogalmazott Román István megyei kormánymegbízott, és azt mondta: az áldozatoknak érezniük kell, hogy számíthatnak az államra.

– A központ megnyitásával Nyíregyháza szociális ellátórendszere tovább erősödik, és bár jelentős eredményeket értünk el eddig is ezen a területen, sok még a feladat, s ebben az intézmény nagy segítséget jelent – mondta dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere. Végül Nagy Szabina, a Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a leghatékonyabban helyben lehet segíteni a rászorulóknak, ezért is van kiemelt jelentősége annak, hogy immár Nyíregyházán is elérhetők a központ szolgáltatásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában