Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.22. 11:30

Átmeneti munkahely és bér

A közmunkások bére is emelkedik jövő januártól: bruttó 100 ezer forint lesz havonta.

KO, JG

Papírcsodáknak hívják a zsurki kreációkat

Fotó: Jernei Gábor

Már megjelentek a Magyar Közlönyben a béremelésekről szóló rendeletek. 

Mint ismert, 2022 januárjától bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a közmunkások bére pedig bruttó 100 ezer forint lesz. 

A közmunkások béremelése megyénkben közel 20 ezer embert érint. A lapunk által megkérdezett településvezetők elmondták, vannak, akiknek a közfoglalkoztatás az egyetlen lehetőség a munkára, míg az elmúlt években sokan magasabb bérért, sikeresen átjutottak a versenyszférába is. 

Az elmúlt évtizedben a közmunkaprogram fő célja az volt, hogy csökkentse a munkanélküliséget, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők számára olyan átmeneti foglalkoztatási formát nyújtson, amelyből átléphetnek az elsődleges munkaerőpiacra mindazok, akik képzésekkel szakmát vagy valamilyen végzettséget szereznek. Az elmúlt években egyre több településen az önkormányzatok kezdeményezésére olyan, a mezőgazdaságra, illetve a helyi termékek értékesítésére fókuszáló kisebb gazdaságok, manufaktúrák jöttek létre, amelyek mintaprogramokként működnek, és folyamatosan munkát adnak elsősorban a kistelepüléseken élőknek. 

 

Átmeneti állapot 

 

– Nagy szavaknak tűnnek, de a közfoglalkoztatásban résztvevők egy része így jut esélyhez, hogy visszatérjen a munka világába, ahol piaci körülmények között dolgozhat, a foglalkoztató elvárásainak megfelelően teljesíthet, piacképes bérért, de addig is élniük kell valamiből, így marad számukra a közmunka – mondta el lapunknak Belicza László, Kállósemjén polgármestere. 

– A közfoglalkoztatottak száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, jelenleg közel százan vesznek részt a Start közmunkaprogramokban, az úgynevezett helyi, szociális és mezőgazdasági formákban, és vannak közmunkások, akik az intézményeink működését segítik. Igazán értékes és egyedi kézműves termékeket hoznak létre a helyi kis varrodánkban a dolgozóink, ahogyan az asztalosműhelyben is a település szépítésén dolgoznak. Hogy kik azok, akik közmunkából élnek? Sokféle élethelyzetből kerülnek be ebbe a foglalkoztatási formába az emberek, jellemzően az alacsony iskolai végzettségűeknek jelent kereseti lehetőséget, azoknak, akik egyéni szociális problémáik miatt nem tudnak előrelépni. Emellett a közmunka jelent átmeneti megoldást azoknak is, akik családi állapotuk vagy élethelyzetük miatt nem vállalhatnak munkát a versenyszférában – jegyezte meg a polgármester, akitől megtudtuk, a betanított munkások bére a legalacsonyabb, eddig bruttó 85 ezer forint volt, akik más munkakörökben dolgoztak, bruttó 110 ezer forint körül kerestek már ebben az évben is. 

 

Van veszítenivaló 

 

– Jelenleg 102 közmunkást foglalkoztat az önkormányzat, valamennyien nagyon örülnek annak, hogy januártól jelentősen megemelkedik a bérük – mondta el lapunk érdeklődésére Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere. 

– Ahol egy családból ketten is részt vesznek a programban, ott meglátszik majd a családi költségvetésben ez az összeg. Azt, hogy ez mennyire motiváló tényező, csak a jövő fogja eldönteni, de az biztos, hogy a munkafegyelem tovább fog javulni, mert a közfoglalkoztatásban résztvevőknek sokkal nagyobb lesz a veszítenivalójuk. A cél továbbra is az, hogy lehetőleg mindenki a versenyszférában helyezkedjen el, de akinek ez ideiglenesen nem sikerül, vagy éppen a téli időszakban – főleg az építőiparban dolgozók – kiszorulnak onnan, azok számára a közfoglalkoztatás néhány hónapig megoldást jelenthet – tette hozzá Tiszadada polgármestere. 

– Annak, akinek eddig szüksége volt a közfoglalkoztatásban megkereshető pénzre, még inkább ösztönző lesz a megemelt bérezés – tudtuk meg Pócsikné Vakula Ágnestől, Zsurk polgármesterétől. 

– Akikkel beszéltem, örültek annak, hogy jövőre több pénzt fognak keresni. 

Meg is érdemlik ezek a dolgozók a nagyobb keresetet, hiszen főleg a mezőgazdasági közfoglalkoztatásban részt vevők keményen megdolgoznak a pénzükért. – A nyolc óra kapálás, ásás megköveteli az erőt és a kitartást. Jelenleg több mint harmincan dolgoznak a közfoglalkoztatásban Zsurkon. A mezőgazdasági munkák és a település tisztán tartása mellett továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk az ajándékgyártó kis üzemünkre, ahol ketten készítik papírból a szebbnél szebb termékeket. Sajnos a pandémia miatt nem tudunk most vásárt tartani, de a megyei közfoglalkoztatási kiállításon megmutattuk kreativitásunkat. Reméljük, tavasszal újból megjelenhetünk termékeinkkel a kiállításokon, vásárokon.

 

Átmeneti segítség, és tovább léphet 

Nem minden közmunkás szakképzetlen, és nem minden közmunkás szeretne benne ragadni ebben a foglalkoztatási formában – szögezi le egy kállósemjéni édesanya, aki egy irodában asszisztensi feladatokat lát el közmunkában. Azt mondja, vannak, akik családi állapotuk vagy élethelyzetük miatt nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában. – Egyedül nevelem a kisgyermekem, nincs segítségem a gyerekfelügyeletben sem. Itt, ha letudom a munkaidőm, nincs pluszteher rajtam, illetve tolerálják, ha a gyerek beteg vagy hiányoznom kell. Egyébként szeretem az irodai munkát. Középfokú pénzügyi végzettségem van, amivel mindenképpen szeretnék elhelyezkedni, ha a gyermekem nagyobb lesz. A közmunkabér persze nem sok, de a semmitől többet jelent, a mostani emelés egy picivel nagyobb mozgásteret ad a családi költségvetésben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában