Nyíregyháza

2021.12.01. 11:30

Az alattomos betegség figyel

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja.

JG

Megemlékezés az Aids világnapján Pécsett

Forrás: MW-archív

Fotó: Dunántúli Napló

Ebben az évben szeptember végéig hazánkban hét férfi és két nő hunyt el AIDS-betegségben – tudtuk meg Dr. Együd Katalin bőrgyógyásztól.

Közel 150 új fertőzött

– Az első negyedévben 126 férfit és 10 nőt azonosítottak HIV-pozitívként, 13 esetet pedig az anonim szűrőállomások jelentettek, így róluk nem derült ki a nemük – mondja Dr. Együd Katalin, akit az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából kerestünk meg, hogy megtudjuk, milyen mértékben fordul elő a négy évtizeddel ezelőtt azonosított betegség.

– Két évvel ezelőtthöz képest tavaly csökkent az új HIV-fertőzöttek száma, de ez csalóka lehet, mert a pandémia miatt lényegesen kevesebben mentek el szűrésekre – teszi hozzá a bőrgyógyász.

Kezelhető betegség

Két évtizeddel ezelőtt még végzetes kórnak számított a szerzett immunhiányos betegség, ma már csak az hal bele a járulékos megbetegedésekbe, aki nem kezelteti magát.

– Azt szoktam mondani, a kezelt HIV-pozitív emberek, mint bárki más, öreg korukban hunynak majd el szív- és érrendszeri, vagy más gya­kori népbetegségben. Az infektológusok segítségével ­beállított gyógyszerek szedése mellett a HIV-­vírusok száma a minimálisra csökkenthető a szervezetben. Eltűnni onnan sosem fog, de legalább nem fertőz. A HIV-vírus leggyakrabban szexuális úton terjed.

– Azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran cserélik a partnereiket, vagy nem használnak óvszert. A betegség megjelenésekor jellemzően a homoszexuálisok körében terjedt a vírus, mára a biszexuálisok férfiaknak és nőknek egyaránt továbbadhatják a kórt, valamint az intravénás kábítószereket használók körében a közös vagy nem megfelelően fertőtlenített tű használata is terjeszti a HIV-et.

A megfelelő felvilágosítás segíthetne a megelőzésben.

– Az utóbbi években azt vettem észre, a fiatalok egyre korábban kezdenek szexuális életet élni. A 13 évesek nagy százaléka túl van az első ilyen élményein. Hatalmas a fiatalokban a kíváncsiság és miután nincsenek meg­felelő ismereteik, nem tudják, hogy kell megfelelően védekezni. Emiatt nemcsak a HIV-­fertőzöttek száma emelkedik, de ilyen ten­denciát mutat az egyéb nemi betegségekben, a szifiliszben és a gonorrheában szenvedők száma is. Korábban gyakran tartottam előadásokat a nemi úton terjedő betegségekről, a veszélyeiről és a megelőzési lehetőségekről. Sajnálom, hogy az idei világnapon nem lesznek ilyen rendezvények, mert a fiataloknak időben kell szembesülniük azzal, hogy minek teszik ki ­magukat, ha nem védekeznek megfelelően és felelőtlenül váltogatják partnereiket.

Borítókép: Pécsett 2018-ban egyetemisták hívták fel a figyelmet az AIDS elleni küzdelemre | Illusztráció: Mediaworks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában