Mikulás

2021.12.05. 20:00

Az igazi Télapó tényleg finn: Joulupukki

Joulupukkit egész évben töretlen népszerűség és figyelem veszi körül nemzetközi szinten.

LTL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nálunk december 6-a Miklós napja, a finnországi finn naptárban Niko vagy Nikolas, a finnországi svéd kalendáriumban pedig Niklas névnapja. A névazonosság ellenére a lobogós nemzeti ünnep náluk mégsem a Mikulás, hanem a finn függetlenség napja.

Karácsonyi bak

– A finneknek 1917. december 6-án függetlenséget hozott a Mikulás: azóta is ezt ünneplik ezen a napon. Adódik a kérdés: ha a finneknél december 6-a nem a Mikulás napja, akkor hogyan beszélhetünk a nemzetközi köztudat szintjén lézető finn Télapóról? A válasz egyszerű: azért, mert az igazi Télapó tényleg odavalósi, finnül Joulupukki – jegyezte meg Pályi Zoltán, a Nyíregyházi Magyar–Finn Baráti Egyesület elnöke. – A Joulupukki szó szerinti magyar jelentése „karácsonyi bak”. Maga az elnevezés az azonos jelentésű svéd „julbock” kifejezésből eredeztethető, amely eredetileg egy karácsonyra készült szalma kecskebak volt. A kecskebak régen egy óskandináv termékenységi szimbólum volt – mely az ógermán mitikus hiedelemvilágban gyökerezett –, amit eredetileg az év legrövidebb napjára, a téli napfordulóra készítettek, ez a Gergely-naptárban a szenteste előtti nap. A skandináv ősiségben a levegőbe dobott és a szoba padlójára eső szalmabakból jósolták a következő esztendő gabonatermését. A finnek csak átvették a karácsonyi szalmabakot karácsonyi díszként, különösebb rituális tartalom nélkül. E dísztárgy neve végül áttevődött magára a Télapóra. Így lett a finn Télapó végül Joulupukki.

Szauna a lakoma után

Finnországban Joulupukki hozza a karácsonyi ajándékokat.

– A finneknél a karácsony eredetileg a bőség ünnepe volt. Régen a legszegényebb családok is ilyenkorra tartogatták a legkülönlegesebb ételhez valókat. Ilyenkor szokás volt nagyon sokféle ételt készíteni, amelyhez már napokkal vagy hetekkel korábban hozzáláttak a család háziasszonyai. Karácsonykor még a szegény zsellérházakban is roskadásig pakolták az ünnepi asztalt – fűzte hozzá Pályi Zoltán.

Aki „az ezer tó országára” gondol, automatikusan beugrik a szaunázás is.

– Régen szokás volt a karácsonyi lakoma után egy jót szaunázni, hogy másnap megfürödve, megtisztulva menjenek az ünnepi istentiszteletre. Amíg nem volt motorizáció, sokszor lovas szánokkal vagy síléccel vágtak neki a legeldugottabb erdei tanyákon élő finnek is az akár több tíz kilométeres útnak. Régen karácsony első napján az istentiszteleten a részvétel az ünneplő család egész napos programja volt.

Joulupukkit egész évben töretlen népszerűség veszi körül. A magánéletét szigorúan elkülöníti a hivatali munkától – merthogy hivatala is van neki –, ugyanakkor bármelyik címére nyugodtan írhat bárki, mert azért ő a privát szférájában is Joulupukki.

– Joulupukki otthona a majdnem százezer négyzetkilométernyi területű Lappföld megyében van. Azon belül a Szabolcs-Szatmár-Beregnél is nagyobb, ám mindössze ezer lakosú Savukoski járás szélén, a finn–orosz határon emelkedő Korvatunturi (464 m) hegyen. Korvatunturi saját Facebook-oldallal is rendelkezik. A jóval a sarkkörtől északra található hegyen karácsony idején nem kel fel a nap, csak a hó és a sarki fény világít – ellenben nyáron juhánnuszkor egyáltalán nem nyugszik le a nap. A határvonallal kettészelt főcsúcs csak a finn határőrség engedélyével látogatható. Nem csoda, hogy Joulupukki magánlakását még a néha arra vetődő vadontúrázók sem tudják, hol van. Ellenben 1985 óta a 300 kilométerre délnyugatra lévő hivatalában bárki megtalálhatja. Hivatala – Joulupukin Pajakylä (angolul: Santa Claus Village) – a finn Lappföld fővárosától, Rovaniemitől tíz kilométerre északkeletre húzódó Északi sarkkörön van. A sarkkörön fekvő szuvenírboltban bármi kapható, ami Joulupukkihoz, a karácsonyhoz és a rénekhez köthető.

Pályi Zoltán azt is elárulta, hogy Joulupukki nős, felesége Joulumuori, azaz Karácsony­anyó. – A neje szinte soha nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, mert örökifjú gyermekeik, a stratégiai okokból titokban tartott számú joulutonttu, azaz karácsonyi manó logisztikai tevékenységét felügyeli a háttérben. Joulumuori azért néha haknizik egy kicsit Joulupukki tévéjében, de a média nem az ő műfaja. Két saját televíziócsatornája is van Joulupukkinak: a Joulupukki TV és a Santatelevision, mindkettő saját YouTube-csatornával. Aki nem hiszi, megtekintheti.

Aki félmillió levelet kap

Joulupukki szemüveges, hiszen kortalan kora ellenére mindig rengeteget olvas. Minden évben több mint félmillió levelet kap mindkét finnországi címére, a világ több mint 190 országából.

Töretlen népszerűsége nem ismer semmiféle világnézeti határokat.

Nemzetközi gyermekjólétisként két azonos súlyú üzenete van a felnőttekhez: tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeiknek boldog gyermekkoruk legyen, ugyanakkor neveljék is őket, hogy jó, hasznos és szeretetreméltó emberek legyenek, amikor felnőnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában