Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.28. 14:00

Csúszós utak és jeges járdák

A legtöbben igyekeznek a hó eltakarításával megszüntetni a csúszásveszélyt.

KM

Hó és ónos eső tette nemcsak fehérré, de több szempontból is kissé veszélyessé az idei karácsonyunkat. S az előrejelzések szerint esőre és újabb mínuszokra is fel kell készülnünk. A havat eltakarítani, a csúszásveszélyt megszüntetni pedig mindannyiunk kötelessége. 


A településen belül a közutak és közterületek fenntartásáról az önkormányzatok gondoskodnak, ugyanakkor helyi rendeletekkel a legtöbb településen kötelezik az ingatlantulajdonosokat arra, hogy eltakarítsák a havat az ingatlanjuk előtti járdaszakaszról, és tartsák azt csúszásmentesen. Ha ez nem történik meg, és emiatt valaki balesetet szenved, a mulasztó köteles az „okozott kárt” megtéríteni, sőt, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják. 



A jeget nem sóval szórjuk le 

 


– A megyeszékhelyen ellen­őrizzük, hogy mindenki elvégezte-e a hóeltakarítást, a síkosságmentesítést, ez utóbbihoz nem sót, hanem más érdesítő anyagot (homokot, fűrészport stb.) kell felhasználni – mondta lapunk megkeresésére Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője, aki megjegyezte: nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése az ellenőrzések célja. A kollégái járják a belvárost, a lakótelepeket és a külső városrészeket, ahol szabálytalanságot találnak, ott a tulajdonoshoz, az ingatlan használójához, bérlőjéhez becsengetnek, és nyomatékosan megkérik a munka elvégzésére lehetőleg azonnal, illetve igen rövid határidőn belül. Ha nem találnak ott senkit, akkor felszólítást hagynak, miszerint másnap reggelig tegyen eleget a kötelességének. 



Magas lehet a bírság összege 

 


– Aki ezt elmulasztja, szabályszegést követ el – hangsúlyozta Bodrogi László. A helyszínen az ingatlan tulajdonosa 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy a mulasztó – közigazgatási eljárásban – magánszemély akár 200 ezer forintig, cég 2 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható. A felügyeletvezető a tapasztalatokról azt mondta, a legtöbben igyekeznek eltakarítani a havat a portájuk elől, megszüntetni a csúszásveszélyt, ám vannak olyan – elsősorban üres – ingatlanok, ahol minden évben találnak hiányosságot. 



Veszélyes jégcsapok 

 


A kötelezettség vonatkozik az ingatlant határoló járdaszakaszra, vagy ahol nincs járda, ott az ingatlan szélétől mért egyméteres sávot kell megtisztítani a hótól, és megszüntetni a jegesedést. 


– A tömbtelkeken különálló épületeknél nem csupán a megközelítésre, hanem az épület körüljárására szolgáló úton is köteles a tulajdonos vagy a használó elvégezni a hóeltakarítást, a síkosságmentesítést – figyelmeztetett Bodrogi László, akinek a kollégái a külterületeken, ha szükség van rá, segítenek az egyedül élő, idős embereknek a síkosság megszüntetésében. 


– Ha olvad, majd fagyot hoznak a mínuszok, akkor a kollégáimat, s most mindenkit arra kérek, hogy felfelé is figyeljenek, mert a tetőkről lecsüngő jégcsapok komoly veszélyt jelentenek – említette a közterület-felügyelet vezetője. Ezek eltávolítása, eltávolíttatása szintén az ingatlan tulajdonosának, használójának, kezelőjének, vagy bérlőjének a feladata. 


– Ha látják, hogy valahol nem takarították el a járdát, csúszós szakaszok vannak, akkor értesítsék a közterület-felügyeletet a 414-118-as telefonszámon – tette hozzá Bodrogi László. 

 

Nagyobb körültekintéssel vezessenek!



Indulás előtt ellenőrizni kell a folyadékokat a kocsiban. Az ablakmosótartályba téli fagyálló mosófolyadékot kell tölteni, hogy hidegben is használni tudjuk az ablakmosót. 
Fontos szabály az ablakmosó téli használatakor, hogy amíg nem meleg az autó, addig ne használjuk a mosórendszert. Ugyan a fagyálló folyadék nem fagy bele a tartályba, azonban a fagypont alatti hőmérsékletre hűlt szélvédőre ráfagy. 
A fagyos reggelek meglepetése lehet a befagyott zár vagy befagyott ajtó. Az előbbi elkerüléséért zárolajat vagy műszerolajat kell a zárba juttatni és érdemes a zárhoz megvásárolt jégoldót nem a kesztyűtartóban tartani. 
A lefagyott szélvédőn jó szolgálatot tehet a melegvízzel töltött tasak, a jégkaparó, de mindezek hiányában egy plasztikkártya is. Csúszós úton a gépjárművezetőknek számolniuk kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel – hívja fel a figyelmet a téli közlekedés veszélyeire a rendőrség. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk. 
Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell végrehajtani a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel. Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból, ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. 
Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék. Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására – tanácsolják a szakemberek. Hamar váltsunk fel kéziváltós autóban, hogy a keréknek kisebb esélye legyen az elkaparásra. Az automata váltót tegyük téli állásba. 
 

Borítókép: A havas, csúszós járdaszakaszokon óvatosan lépkedjünk! | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában