KÖZGYŰLÉS

2021.12.15. 11:19

Díjeső hullott a városi közgyűlésen

Dr. Kovács Ferenc bemutatkozó látogatáson fogadta Konrad Fijoleket, Rzeszów polgármesterét.

Fotó: DODO FERENC

Szokatlan, szerdai időpontban hagyományápolással kezdődött az esztendő vélhetően utolsó városi közgyűlése a Krúdy-teremben. Minden képviselő ajándékba kapta a nyíregyházi települési értéktár gyűjteményét és az Urbán Teréz tollából született várostörténeti könyvet.

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester a napirend előtt díjakat adott át a képviselő testület tagjai által jóváhagyott kitüntetetteknek. Bencs László Emlékérmet kapott Mátyásné Konczos Zsuzsanna (a Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény és Nyírszőlős közösségének is ismert és megbecsült tagja) és Pálvölgyi Erzsébet (több, mint húsz éve dolgozik és végez példamutató munkát a mandabokori óvodában, önkéntes munkájával a közösségi életet is jelentősen gazdagítja), Bencs László Emléklapban részesült Juhász Józsefné (Nyírszőlős közösségének oszlopos tagja, sok éven át dolgozott a Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézményben), Kardos Lászlóné (2007 óta vezeti a Dialóg Nyugdíjas Egyesületet, az eltelt évek alatt nagyon jó közösségi légkört alakított ki), Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán-díjat vehetett át Turóczi Kinga, a Nyírségi Fiatalokért Alapítvány elnöke, az Együtt a Családokért Kulturális Egyesület koordinátora, Együtt Egymásért Burger István-díjat Sinka Jánosné érdemelte ki (1999-től a Szivárvány Idősek Otthonában, majd 2005-től a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban dolgozik, jelenleg az idősek nappali ellátása területén látja el feladatait).
Dr. Kovács Ferenc elmondta, hogy bemutatkozó látogatáson fogadta Konrad Fijoleket, Nyíregyháza lengyel testvérvárosának, Rzeszównak a polgármesterét. Közölte, hogy a kormány döntésének köszönhetően a CNG töltőállomás létesítésére 1,099 milliárd többlettámogatásban részesültek, míg a Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén elnevezésű projektnek a többlettámogatás révén 1,623 milliárd lett az összköltségvetése.


Vitát váltott ki a Fenntartható Városi Mobilitási terv elfogadásáról szóló napirendi pont. A 41 új CNG meghajtású autóbusz beszerzése, töltőállomás létesítése és autóbusz telephely kialakítása című projektet illetően Póka Imre, a Kertváros önkormányzati képviselője kifogásolta a terület kiválasztását. Dr. Podlovics Roland projektvezető reagálásában elmondta, hogy több alkalommal bevonták a lakosságot, megvizsgálták a lehetőségeket, de megfelelő kapacitású gázvezeték csakis ott található.  
Megosztotta a képviselőket az NB II-es labdarúgócsapat szponzori szerződése, amit végül 15 igen és 5 nem szavazattal fogadtak el. Az ellenzéki képviselők közül Újhelyi János javasolta, hogy a motivációs tényezővel bíró eredményességhez kössék a támogatást, Babosi György pedig „langyos víznek” nevezte a jelenlegi helyzetet, szerinte Szatke Zoltán volt az utolsó helyi játékos, akiért érdemes volt meccsre járni. Póka Imre jó döntésnek nevezte Feczkó Tamás vezetőedző kinevezését, és bizakodó a jövőképet illetően.


Dr. Róka Géza, a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. ügyvezetője reagálásában megjegyezte, hogy egyszerűbb lenne, ha összevásárolnának egy feljutásra aspiráló csapatot. Ám a törekvés nem ez:


– Szeretnénk a sajátjainkra épülő együttest felépíteni. Hosszútávon a magot a nyíregyházi nevelésű játékosok alkotnák. Reményeink szerint ez eredményességgel is párosul.
A Szparit a 2021/2022-es évadban 66 millió forinttal támogatja az önkormányzat.  


Nívódíj dukál a Michelinnek


Nyíregyháza Város Nívódíjában részesült a Michelin Hungária Kft., amely 25 éve van jelen a megyeszékhely gazdasági, társadalmi életében. A minőségi termékeiről méltán híres világcég aktív részese a város közösségi életének, rendezője a nagysikerű Michelin Bringafesztiváloknak. A kft. a település egyik legnagyobb foglalkoztatója, jelentős beruházásokkal, felelősségteljesen és környezetbarát módon támogatja munkavállalóit, vevőit és a helyi közösségeket. A Michelin az elmúlt negyedévszázadban több mint 300 millió forinttal támogatott egészségügyi és oktatási intézményeket. A kitüntetést dr. Nemes Attila ügyvezető igazgató vette át dr. Kovács Ferenc polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában