KÉPZÉS

2021.12.06. 15:02

Emberségből már most kitűnőre vizsgáztak

Százhetven órás, gyakorlatorientált falu- és tanyagondnok képzés indult hétfőn.

Bár az időjárás nem volt kegyes hozzánk, a hideg szél és eső ellenére is hagytunk időt magunknak arra, hogy megcsodáljuk a Sonkád határában elénk táruló Kis-bukót, mielőtt beléptünk a Kis-Túr Vendégházba. A konferenciateremben jó tanuló módjára már felsorakoztak a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a megyei önkormányzat közös falu- és tanyagondnok tanfolyamára jelentkezők. Törvény írja elő ugyanis, hogy a helyhatóságok csak olyan falu- vagy tanyagondnokot foglalkoztathatnak, aki az első munkanapjától számítva egy éven belül megszerzi az ehhez szükséges képesítést.


– A Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz tíz iskolájában közel nyolcezren tanulnak. Mindig nagyon fontosnak tartottuk, hogy minden eszközzel a megye szakképzését szolgáljuk, és gyorsan, rugalmasan reagáljunk a szabolcs-szatmár-beregi munkaerő-piaci igényekre – mondta el elöljáróban a hétfői képzés­indítón Gurbánné Papp Mária. A főigazgató kifejtette: 170 órás képzésen a falu- és tanyagondnokokat felkészítik az alapfokú szociális szolgáltató feladatok ellátásra, a kapcsolattartásra a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel, helyi közösségekkel, a különböző élethelyzetekből adódó problémák megoldására, a személyes segítségnyújtásra, valamint az emberi kapcsolatok ápolására a kistelepülésen élőkkel.


– A szakképzési centrummal karöltve azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy olyan színvonalas képzést indítunk, ami segíti majd mind a falu-, mind pedig tanyagondnokok rendkívül fontos munkáját – vette át a szót Baracsi Endre. A megyei önkormányzat alelnöke hozzátette: mivel ezerféle kihívással találkoznak, olyan szakképzett munkatársakra van szükség, akik megbirkóznak a hétköznapokban – és gyakran a hétvégéken is – felmerülő feladatokkal.
 

Alapember a településen


Régóta létezik a falugondnoki szolgálat, a kormány azonban úgy döntött, hogy az ezer lakosnál kisebb településeken, valamint a hetven és négyszáz lélekszám közötti tanyákon is szükség van ezeknek az embereknek a munkájára.
– A Magyar falu programból igyekszünk ehhez hozzátenni a feltételeket, nagyon sok település kapott a választókerületemben és szerte a megyében új buszt, ami a szolgáltatás minőségét tovább javítja – fogalmazott dr. Tilki Attila. A térség országgyűlési képviselője megjegyezte: falugondnok mindig alapember a településeken. Munkája akkor lehet sikeres, ha megvan benne a kellő alázat.


Iszák Tiborral, a képzésnek otthont adó Sonkád polgármesterével oktatóként is találkozhatnak a tanfolyam résztvevői.
– Fontosnak tartom, hogy a Szabolcsban, Szatmárban, Beregben élő, levidékizett emberek megmutathassák, ők is értékesek. Ugyanolyan komolyan vesszük a munkát, mint bárki más, és tudjuk, hogy csak tanulással fejlődhetünk.
 

Vizsgázni is fognak


Enyedi-György Mariann, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum felnőttképzésért felelős szakmai vezető érdeklődésünkre elmondta: a gyakorlatorientált képzés, melyhez első körben tizenhatan csatlakoztak, a tervek szerint 2022. január 31-éig tart, és vizsgával zárul.


– A falu- és tanyagondnokok azok, akik segítik és megkönnyítik a kistelepüléseken élők mindennapjait.
Nyitrai Szabolcs május óta falugondnok Kishódoson. Korábban villanyszerelő volt.


– Sokrétű a munkám, aminek egyik hangsúlyos része faluban élő idősek támogatása. Feliratom és kiváltom a gyógyszereiket, bevásárolok nekik, kiviszem az ebédjüket, intézem az ügyeiket, és igyekszem mindenben segíteni – ha kell, hétvégén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában