Demecser

2021.12.01. 14:00

Emléktáblát avattak az apát tiszteletére

A demecseri származású Csintalan József szülőhelyén celebrálta az aranymiséjét.

MML

Forrás: MML

Különleges szentmisét tartottak advent első vasárnapján a demecseri római katolikus Sarlós Boldog­asszony-templomban. Az egyházi szertartás ünnepi jellegét fokozta, hogy akkor avatták fel Csintalan József apát-plébános, szentszéki tanácsos emléktábláját.

A szentmise elején Varga Lóránt atya, plébániai kormányzó felolvasta azt a kedves levelet, amit a napokban kapott Csintalan József egyik leszármazottától, Galambos Györgyné Vajna Máriától a Dunántúlról, Velencéről. A levél írója köszönetet mondott az egyházközségnek és a városnak, hogy ápolják Csintalan József emlékét. Sajnálatát fejezte ki, hogy egészségügyi okok miatt nem tud részt venni az emléktábla-avatáson. Személyesen is ismerte Csintalan Józsefet, aki nagyapjának, Csintalan Gyulának volt a testvére. Gyermekként részt vett Csintalan József aranymiséjén is 1963-ban. Írásához csatolta annak a levélnek a másolatát, amit XXIII. János pápa Csintalan Józsefnek küldött pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából.

Az apát-plébános, szentszéki tanácsos életét és munkásságát a Kemecsén élő, de Demecserhez is ezer szállal kötődő Lucza János helytörténész foglalta össze.

Örök nyughelye a szülőföldben

– A múltunk tisztelete, jelenünk méltósága gondolat jegyében avatjuk most ezt az emléktáblát. A halottak tisztelete valójában az élet tisztelete. A holtak megbecsülése nélkül önbecsülésünk is hiányos. Az egyéneké ugyanúgy, mint egy város lakosaié, s ugyanúgy, mint egy egész nemzeté. Mert nemzetünk megmaradása is feltételezi a történelmi emlékezetet, a múlt felvállalását, hibáinak kijavítását, a nemzeti múlt tiszteletét – kezdte beszédét Lucza János, majd így folytatta:

– Demecser szülötte, Csintalan József apát-plébános, szentszéki tanácsos (1890–1964) kiemelkedő jellemű egyházi méltóság volt. Örök nyughelye is Demecser temetőjében található, szerettei, rokonai körében, a Csintalan, a Mészáros, a Bátori családok sírhelye körében. Méltó helyen, Krisztus keresztje tövében. Az elemi iskola évei után a középiskolai tanulmányait Kolozsvárott, majd a teológiát Egerben végezte.

A ,,nagy keresztapa”

Pappá szentelése után 1913-ban Szendrőn, 1915-ben Sarudon, 1916-ban Poroszlón volt káplán. Magas fokú teológiai ismeretei mellett, korán kitűnt egyházi irodalmi műveltségével. Miskolcon, Nagybátonyban, Diósgyőrben volt hitoktató és 1919–1923 között a Miskolczi Katolikus Tudósító című újságot szerkesztette.

Lucza János kitért arra is, hogy Miskolc – Diósgyőr – a Bükk volt Csintalan József életének fő szellemi színtere. Egyházi irodalmi tevékenysége mellett említésre méltó a munkája a botanika területén is. Jávorka Sándor Kossuth-díjas botanikussal rendszeresen térképezte és gyűjtötte a Bükk növényvilágát. Tevékenységüket a szakmai körökben is elismerték. Csintalan József mint szentszéki tanácsos, az újdiósgyőri Szent Imre-templom felépítésében aktív résztvevő volt 1930 szeptemberétől. Családjával, rokonaival, Demecserrel rendszeresen tartotta a kapcsolatot, szinte minden Csintalan gyermek kereszt­apja volt. A fiatalok „nagy keresztapának” szólították. Számos esetben segített a demecserieknek a továbbtanulásban, iskolaválasztásban, főiskolai, egyetemi felvételikben. Idős kora visszavezette szülőfalujába, az ősi Csintalan birtokra. Csintalan József a demecseri katolikus templomban gyakran misézett, aranymiséjét 1963-ban szintén ebben a templomban tartotta. A jelenlévő Csintalan László – akkor kisgyermek – verssel köszöntötte az aranymisét, mely közel 60 éve is életének egyik legfelemelőbb pillanata.

– Fidenter et fideliter, vagyis bizalommal és hűséggel latin nyelvű ige áll az avatandó emléktáblán. Bizalommal és hűséggel, ahogy Csintalan József apát-plébános, szentszéki tanácsos egész élete példázta. Bizalommal és hűséggel, ahogy a Demecseri Római Katolikus Egyházközség és a Csintalan család szervezte ezt a kegyeletteljes, hálatelt ünnepséget, az emléktábla-avatást.

Legyen büszke a város is!

A szentmise elején Juhász Gyula, Kassák Lajos, Dsida Jenő versei hangoztak el az advent jegyében, majd a szertartást a vendégként meghívott Juhász Imre újfehértói plébános celebrálta.

– Csintalan József a XIX. és a XX. században élt. Átélte az I. világháborút, a Tanácsköztársaságot, a fehérterrort, a gazdasági világválságot, a II. világháborút, a kommunizmus, az 1956-os forradalmat, a konszolidációt. Életében számos értéket létrehozott, amit tudatosítani kell az emberekben, Demecser városa pedig legyen büszke rá – mondta Imre atya. A szentmise után Varga Lóránt bejelentette, hogy most már minden évben advent első vasárnapján Csintalan József emlékére és tiszteletére hirdetik meg a szentmisét, majd ezt követően a templom előterében leleplezték az emléktáblát.

Borítókép: A felavatott emléktáblánál Vitális Zsombor, Gégény Viktor, Csintalan László, Lucza János | Fotó: M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában