KONFERENCIA

2021.12.09. 18:40

Erős országhoz erős hadsereg kell

A két világháború közötti magyar haderők adják a központi témáját a Nyíregyházán megnyitott konferenciának.

Fotó: [email protected] +36305431120

Egy hadtörténeti tanácskozáshoz egy katonaváros nyújthat igazán méltó helyszínt, így nem csoda, hogy Nyíregyháza ad otthont „A Nemzeti Hadseregtől a Magyar Királyi Honvédségig” című, csütörtök délután megnyitott kétnapos rendezvénynek. A MH 2. TVE Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár szervezésében a Nyíregyházi Egyetemen követik egymást az érdekesebbnél érdekesebb előadások.

 

Kadétok otthona

 

– Örömteli, hogy ebben a pandémiával terhelt világban meg akarták, és meg is tartják ezt a konferenciát. Az, hogy túlvészeltük ezt az időszakot, a legnagyobb kincs – mondta el a megnyitón Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja. – A város nem először ad otthon hasonló rendezvénynek, és mi mindig örömmel biztosítjuk hozzá a gyönyörű kampuszunkat. Nyíregyháza mindig is katonaváros volt, az elmúlt időszak eseményei pedig bebizonyították, hogy a megyeszékhely újra fel akar kerülni az ország katonai térképére, fontosnak tartja a honvédelem ügyét.

 

– A célunk az, hogy ezt az érzést, ezt a lelkületet mindig, minden körülmények között megőrizzük és átadjuk a fiataloknak – fűzte hozzá a kancellár. –  Ebben intézményünk is aktív partner, hiszen ettől az évtől a Nyíregyházi Egyetem kollégiuma ad otthont a honvéd kadétoknak. Bízunk benne, hogy megtöltjük majd velük az intézményt, és sok-sok fiatalt láthatunk itt. A kadétprogramom kívül az egyetemi képzésbe is bevontuk a honvédelmi ismereteket, hiszen a fiatalok nevelésében és oktatásában kiemelten fontos, hogy helyet kapjon a haza iránti szeretet.

 

Történelmi példák

 

Dr. Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület elnöke a konferencián kiemelte: a rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere, aki idén nyáron megkapta a Nyíregyháza díszpolgára címet. A miniszter egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott ellátogatni szülővárosába a megnyitóra, helyette Berkecz Gábor, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztály köznevelési osztályvezetője érkezett az egyetemre. 

– A történelem az élet tanítómestere, segít nekünk abban, hogy értelmezzük a múltunkat és a jelenünket, tapasztalatokat gyűjtsünk a jövőre – hangsúlyozta köszöntő beszédében Berkecz Gábor. – Az elmúlt ötszáz évben nem volt olyan évszázad, amikor magyar haderő fejlesztése ne került volna előtérbe. Elég csak végigtekintenünk a múlt eseményein: Luxemburgi Zsigmond párhuzamos végvár rendszere, a Hunyadiak törökellenes harca, a Rákóczi-szabadságharc, valamint az 1848-49-es események is előhozták azt az ország és a nemzet számára elengedhetetlen feladatot, amit a hadsereg és a honvédelem megszervezése jelent. 

Az osztályvezető hozzátette: a XX. század elején többek között egy vesztes világháború, gróf Tisza István brutális meggyilkolása, a vörös terror és a román megszállás időszakában kellett a Nemzeti Hadsereget, majd a Magyar Királyi Honvédséget megszervezni. Mindeközben az ország területének valamint lakosságágának kétharmadát elveszítette, gazdaságilag és lelkileg soha nem látott mélységgel kellett megküzdeni - hazánk mégis sikerrel járt. Kiemelte: erős Magyarország csakis erős magyar honvédséggel létezik és működik.

 

Zavaros idők

 

A konferencián egy kiállítást is bemutattak a hallgatóságnak, amely a Jósa András Múzeum gyűjteménye alapján tizenkét tablón mutatja be a Nemzeti Hadsereg és a Magyar Királyi Honvédség történetét. 

– Az első világháború utáni zűrzavaros hónapok után, 1919 nyarán Szegeden találkoztak azok a tisztek, akik Horthy Miklós vezetésével újra akarták szervezni a haderőt. Nagy szükség volt erre, hiszen a vesztes világháború után felbomlott a monarchia korábbi hadserege, a magyar haderőt teljesen szétzilálták  – mondta el a kiállítás megnyitójaként dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – Bár a trianoni békediktátum súlyos passzusokkal sújtotta az országot, többek között  35 ezer katonában maximalizálták a magyar hadsereget, mégis sikerült ilyen körülmények között is létrehozni a Magyar Királyi Honvédséget. 

A konferencia első napján prof. dr. habil Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, György Sándor, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója, valamint dr. Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense tartott előadást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában