Autóvilág

2021.12.05. 15:30

Extrák az utasbiztonságért

Az autósok többsége nem kéri vagy nem használja a biztonsági extrákat.

km

20210419 Békéscsaba Biztonsági öv használata illusztráció a képen Zahorán Gyula oktató és Kárász Dóri tanuló. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Hiába választhatnak az autóvezetők ma már számos olyan biztonsági extrát, amely segíti a könnyebb vezetést és a balesetmentes közlekedést, a többség költséghatékonyság, illetve információhiány miatt nem él ezekkel a lehetőségekkel – derül ki a Magyar Suzuki reprezentatív felméréséből. A légzsák, az ABS, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági opciók azok, amelyeket a hazai autósok a legfontosabbnak tartanak, ezeket nagy arányban használják is.

Az élet védelmében

Az 1991-ben alapított Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára 1992 októberében kezdte meg a termelést. Ott készülnek – immár hibrid változatban is – a Vitara és az SX4 S-CROSS modellek. A vállalat az Ipsos bevonásával végezte el a reprezentatív kutatását.

Kiderült, hogy új autó vásárlásakor elsősorban (a megkérdezettek 54 százaléka) az ár, majd a fenntartási költségek (50 %) és a funkció (37 %) alapján választanak, a biztonság csupán a hetedik helyen végzett (28 %) a felsorolt legfontosabb vásárlási szempontok listáján. A női vásárlókat gyakran éri az a vád, hogy csupán a szín, a külső, az esztétikum alapján döntenek, ugyanakkor a kutatási anyag megerősítette, a márkaimázs is nagy szerepet játszik a döntés meghozatalakor, ráadásul nemtől függetlenül. A márkakereskedők szerint az ismeretek átadása leginkább az ütközéselkerülő és megelőző rendszerek, a radaros fékasszisztencia, illetve elektronikus menetstabilizáló rendszerek esetében lenne hasznos. „A baleseti okok kutatói megállapították, még ha javul is a technika, a vezetők képzettségi szintjéhez kellene emelni az újításokat. Korábban nyugati prémiummárkák az autógyárak finanszírozásával vezetéstechnikai tréningeket szerveztek a márka vásárlóinak. Ma is van olyan gyártó, amely bizonyos motorteljesítmény vagy speciális hajtásmódnál az autó biztos uralása érdekében tréningeket biztosít” – mondta Székely Gyula vezetéstechnikai tréner. „Az autókban elhelyezett extra tartozékok, elektronikai kütyük az élet védelmét segítik, de nem azért, hogy a határhelyzetekig menjünk”.

Figyeli a jármű stabilitását

A vezetéstechnikai tréner szerint javasolt lenne minden autóban az automata váltó, legalább 75 kW teljesítményű motor, hogy biztonságosan és dinamikusan vegyen részt a közúti forgalomban, tempomat, vagyis a sebességtartó automatika (különösen azoknak, akik gyakran indulnak hosszú távú utakra), légzsákok, ABS, gyermekvédelmi eszközök és ESP, amely a jármű stabilitását figyeli.

Borítókép: A biztonsági öv használatára hamar fel kell hívni a figyelmet | Archív Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában