Nagykálló

2021.12.21. 13:58

Fénysugárként ragyogó Korányi-jövőkép

Átadták a nagykállói görögkatolikus iskola felújított kollégiumát kedden.

LTL

Fotó: [email protected] +36305431120

Az államtitkár közölte: az egyházi iskolák segítenek kedvesebbé, odafigyelőbbé tenni a gyermekeket, és ezek az intézmények olyanok, mint egy fénysugár, amelyre érdemes – Amikor kora reggel elindultam Budapestről, még nem is sejtettem, hogy olyan látványban lesz részem, amit korábban még sohasem tapasztaltam – szólt a nagykállói görögkatolikus iskola felújított kollégiumát felavató ünnepség résztvevőihez Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. 

– Az év legrövidebb nappalán a szél olyannyira kitisztította a levegőt, hogy csodálatos napkeltét produkált a természet. A fénysugár úgy hatott, mintha egy erős zseblámpával világítanánk. Le is fényképeztem a jelenséget, annyira elragadó volt a látvány. Azt tanácsolom, minden végzős diáknak, hogy ha az a bizonyos fénysugár megjelenik majd az életükben, akkor jó döntést hozzanak. Azt követően pedig teljes szívvel folytassák a tanulmányaikat ott, ahol szeretnék. Az egyházi iskolák a küldetésük során segítenek kedvesebbé, odafigyelőbbé tenni a gyermekeket. Ezek az intézmények olyanok, mint egy fénysugár, amelyre érdemes odafigyelni az életben. A diákok az iskola erejét fiatal korban még nem biztos, hogy érzik, de a felnőtt kort elérve megmutatkozik majd annak a kisugárzása.

Négy esztendeje vette át a Nyíregyházi Egyházmegye a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium fenntartását. Tavaly nyáron kezdődött a nagyszabású felújítás, átalakítás, bővítés, és a 351 millió forint értékű korszerűsítés révén elvégezték a négyszintes kollégium külső felújítását, napelemes rendszert telepítettek, valamint kicserélték a nyílászárókat. A jelentős beruházást az Innovációs és Technológiai Minisztérium 300 millió forinttal támogatta. A Nyíregyházi Egyházmegye saját forrásból még 200 millió forintot fordított arra, hogy a kollégiumi szárny épületében négy új tantermet tudjanak kialakítani, illetve az egyik emelet teljes felújítására.

– Pannonhalmi diákként tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy az ember életét végig kísérik a tanulóévek. Itt, a nagykállói Korányiban a diákoknak küldetésük van, amit idővel be kell teljesíteniük. Olyan modern körülmények között tanulhatnak, ami méltó az iskola szellemiségéhez – fogalmazott dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, aki hozzáfűzte, hogy a nyírbátori választókörzetben hat oktatási-nevelési intézményt működtet a görögkatolikus egyház. Az utóbbi időszakban több mint egymilliárd forinttal fejlesztették  a Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozó bölcsődéket, óvodákat és iskolákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában