Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.23. 07:00

Fontos a kontroll a hosszú utazás előtt

Minden ötödik autós készül hosszabb útra, de csak kevesen ellen­őrzik megfelelően a járművüket.

KM

A hosszú utazás előtt érdemes alaposan átvizsgáltatni a szakemberekkel az autót

Fotó: Ladányi Tóth Lajos

A magyar autótulajdonosok nagyjából ötöde tervez 150 kilométernél hosszabb autóutat megtenni az ünnepekkor, ugyanakkor közülük mindösszesen 22 százalék az, aki rutinszerviz keretében ellenőrzi az autó műszaki állapotát, az akkumulátort, a fékeket vagy éppen a hűtőfolyadék hőfokát; minél idősebb az autó, annál ritkább a rutinellenőrzés, a 15 évesnél idősebb autók esetében minden 10. autós készíti fel így az autóját a téli időszakra – derült ki a Cristo autós alkalmazás megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból, amit a piacesprofit.hu oldal részletezett. 

 

Próbára teszik a járművet 

 

Egy ilyen út nem csak lelki előkészületeket igényel, az autó műszaki állapotát is érdemes alaposan felmérni, mivel az út hossza és a téli útviszonyok egyaránt próbára teszik a járművet, egy nem megfelelően karbantartott autó pedig életveszélyes is lehet. Különösen igaz ez az idősebb autók esetében, amelyeknél az amortizációval párhuzamosan jelentősen nő a műszaki meghibásodás kockázata; ezt pedig aligha hagyhatja figyelmen kívül a magyar autóstársadalom, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb statisztikái szerint a 3,92 millió járművet számláló autóállomány átlagéletkora nem kevesebb mint 14,7 év. 

A Cristo szakértői a Magyar Autóklubbal együttműködésben tanácsokkal segítik a magyar autósokat a hosszabb karácsonyi utakra való felkészülésben, hogy az ünnep ne járjon kellemetlen meglepetéssel. 

A kutatásból kiderült, hogy azok körében, akik 150 kilométernél hosszabb utat terveznek az ünnepekhez kapcsolódóan, mindösszesen csak 22 százalék az, aki rutinszervizre viszi az autóját. Ezeknek az autótulajdonosoknak a száma az autó életkorának növekedésével fokozatosan ritkul: míg az egy évnél fiatalabb autók esetében 66,7 (!) százalék nézeti át az autót, a 11-15 éves autók esetében ez az arány 23,1, a 15 évnél idősebb autók esetében pedig mindösszesen 10,3 százalék. 

– A főszabály szerint kijelenthető, hogy minél drágább és fiatalabb egy autó, a tulajdonosa annál többet költ rá, elviszi rutinszervizre, illetve felkészíti a kocsit a téli időszakra, de ugyanezt a trendet látjuk például a casco biztosítások esetében is. A szándék érthető és helyes, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy az idősebb autóknál jelentkező megnövekedett műszaki kockázatok milyen veszéllyel járnak nemcsak az autó tulajdonosára, de akár a közlekedés egyéb szereplőire is – mutatott rá az eredmények kapcsán Szota Szabolcs, a Cristo applikációt fejlesztő és üzemeltető Smartsurance Technologies Kft. ügyvezetője. 

Hozzátette: – A műszaki és közlekedésbiztonság kiemelten fontos számukra, a Cristo applikációban egy, az autóba szerelt telemetriai eszköz, az úgynevezett Beat segítségével az applikáció segíti értelmezni az autó hibakódjait, ráadásul folyamatosan visszajelzést ad a felhasználó vezetési stílusáról, amely a téli útviszonyok között különösen fontos lehet. 

 

A rutinszerviz sem árt 

 

Óvatosságra és körültekintésre int a Magyar Autóklub is, ami minden autós számára azt javasolja, hogy a téligumiabroncs – amelynél legalább 4 milliméternek kell lennie a profilmélységnek – és a hűtőfolyadék ellenőrzésén túl érdemes rutinszervizre is elvinni az autót, különösen hosszabb utak előtt, ahol ellenőrzik a futómű és a kopóalkatrészek állapotát, az akkumulátort, bemérik a hűtőfolyadékot. 

– Egy hosszabb út előtt az autó felkészítése azzal a lépéssel kezdődik, hogy végiggondolom és megtervezem magát az utat. Egyáltalán nem mindegy, hogy az Alföldre vagy a Mátrába készülök, ugyanis egészen más útviszonyokról beszélünk – mondta Gátfalvi Csaba, a Magyar Autóklub műszaki igazgatója. 

– Ha már tudjuk a pontos útvonalat és a várható útviszonyokról, esetleges útlezárásokról is tájékozódtunk, az autó műszaki ellenőrzése és a téli viszonyokra felszerelése a legfontosabb. Az alkatrészek és a hűtőfolyadék ellenőrzését érdemes szakemberre bízni, azonban arról, hogy készülünk-e például hólánccal, téli ablakmosó folyadékkal, illetve egyéb segédeszközökkel (jégkaparó, hóseprű) már az autótulajdonosnak kell gondoskodni. A fényforrások ellenőrzése és tisztán tartása különösen fontos ilyenkor, hiszen a téli utakon, amikor korábban is sötétedik, létfontosságú a megfelelő láthatóság – tette hozzá a szakember. 

Gátfalvi Csaba rámutatott: egy hosszabb úton érdemes többször is tankolni, hiszen fennáll a veszélye, hogy egy baleset vagy a sűrű forgalom okozta torlódás következtében a sofőr kénytelen lesz hosszan járatni a motort a várakozásban, így fontos, hogy kellő mennyiségű üzemanyag álljon rendelkezésre. Továbbá az autó ellenőrzése a hazaúttal sem ér véget, javasolt utána is kívül-belül átnézetni, hiszen akár egy jégborda is olyan, elsőre láthatatlan sérüléseket okozhat, amelyek későbbi korrózióhoz, kopáshoz vezetnek. 

 

Matricavásárlási szokások

 

A kutatás arra is rámutatott, hogy a műszaki hiba megelőzésében és kezelésében hasonló trendek látszanak: minél idősebb az autó, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a tulajdonos assistance-szolgáltatással készül a bajra, holott a műszaki hiba kockázata ötéves kor után exponenciálisan növekszik. A legtöbben az 1-4 éves autók esetében vesznek igénybe asszisztencia-szolgáltatást (38 százalék), a legkisebb arányban a 15 évnél idősebb autóval rendelkezők készülnek így a bajra. 

A kutatás kitért arra is, hogy a karácsonyi autóútra való felkészülésként hogyan vásárolnak matricát az autósok. A magyar autósok harmada még mindig a hagyományos úton, benzinkutakon vásárolja meg az autópálya-matricát, de már közel azonos arányban vannak azok, akik telefonos applikációban (29 %) vagy webes böngészőben teszik ezt meg (13 %). A digitális megoldást egyébként főként a férfiak preferálják, a női vezetők többsége személyesen vásárolja meg a matricát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában