Tiszabercel

2021.12.26. 11:30

Hogyan legyünk jóban önmagunkkal?

Ortutay-Kovács Eszter azért dolgozik, hogy az emberek jókedvűek legyenek, s kevesebbet stresszeljenek.

SZA

Ortutay-Kovács Eszter itthon és külföldön is tart előadásokat, workshopokat | Fotó: Ortutay-Kovács Eszter archívuma

Ortutay-Kovács Eszter tíz évet töltött vezető pozícióban marketinges munkakörben, a siker és a meredeken felfelé ívelő pálya viszont fizikailag és lelkileg is megterhelte. Napi tíz-tizenkét órát dolgozott és azt vette észre, hogy folyton fáradt, nehezen alszik el, fáj a háta – öngyógyítási szándékkal kezdett el a jóga mellett meditációval és mindfulness-szel (tudatos jelenlét) foglalkozni. Ma már másokat is tanít: itthon és külföldön egyaránt tart előadásokat, workshopokat.

– Az a célom, hogy egy kicsit nyugodtabbak, derűsebbek és kedvesebbek legyünk egymással és magunkkal is – talán kicsit utópisztikusnak tűnik Ortutay-Kovács Eszter álma, de a fiatal hölgy, aki a gyerekkorát Tiszabercelen töltötte, hisz abban, hogy az általa alapított Mat on the Moon sokaknak segíthet ebben. Tíz évet töltött vezető pozícióban marketinges munkakörben, a siker és a meredeken felfelé ívelő pálya viszont fizikailag és lelkileg is megterhelte. Napi tíz-tizenkét órát dolgozott és azt vette észre, hogy folyton fáradt, nehezen alszik el, fáj a háta – öngyógyítási szándékkal kezdett el a jóga mellett meditációval és mindfulness-szel (tudatos jelenlét) foglalkozni. Egyre többen kérdezték tőle, hogy nem akar-e ezekről a módszerekről előadásokat vagy workshopokat tartani, így tavaly elhatározta, hogy belevág. Van már a márka mögött weboldal, aktívan jelen van a közösségi médiában, és abban, hogy rövid idő alatt ennyire népszerű lett a programja, szerepe van annak is, hogy hosszú évek óta marketinggel foglalkozik, de képzi is magát, sok más mellett viselkedéspszichológiát is tanult. 

– Arra szeretném ráébreszteni az embereket, hogy ha fókuszáltabbá válnak, több feladatot tudnak elvégezni ugyanannyi idő alatt, és ha megtanulják ezeket a bizonyítottan működő stresszkezelő technikákat, jobb döntéseket hoznak majd nehéz, feszült helyzetekben – mondta lapunknak Eszter és hozzátette: számára nagyon fontos, hogy amit a hozzá fordulók a workshopokon megtanulnak, azt be is tudják építeni a mindennapjaikba. 

Fejben is jelen lenni 

– Ezek a technikák egyszerűnek hangzanak, de nem könnyűek, nekem sem mentek elsőre, sőt. Próbáld csak meg egyetlen percig figyelni a légzésed! Nem gondolni a teendőidre, arra, hogy mit felejtettél el tegnapról vagy éppen mi vár holnap. Piszok nehéz lesz az elfoglalt, mindig nyüzsgő elmédnek megállni. Nekem is az volt, de a jó hatását szinte azonnal éreztem. Nyugodtabb lettem, jobban aludtam és úgy éreztem, nemcsak testben, de fejben is jelen vagyok az életemben. Ahogy a jógának, a meditációnak is több irányzata van, meg kell találni, hogy kinek melyik használ. Bár sokan azért idegenkednek a jógától vagy a meditációtól, mert spiritualitást sejtenek mögötte, én mindig elmondom, hogy annak, amit teszek és tanácsolok, megvan a tudományos alapja – a jó légzéssel például képesek vagyunk azt üzenni az agyunknak, hogy ne robbanjunk fel egy munkahelyi konfliktus miatt, de ha arra van szükség, a légzésünkön keresztül energetizálni is tudjuk magunkat. Szeretném ezeket a technikákat minél több embernek átadni, mert ezzel javul a szubjektív boldogságérzet, és segít abban, hogy ne pattanjanak szét az idegeink sorban állás közben, hogy ne kerüljünk agyvérzésközeli állapotba egy e-mail láttán, és hogy türelmesebbek legyünk a szeretteinkkel. 

– Nekem ez a misszióm, és szerencsére egyre többen ismerik fel ennek fontosságát, itthon és külföldön is tartok előadásokat. Azzal, ha egy cégvezetővel meg tudom értetni, hogy nem kell az embereit túlóráztatni, csak meg kell őket tanítani, hogy fókuszáltabban dolgozzanak, sok ember életét teszem egy kicsit könnyebbé – a munkáltatók általában erre vagy stresszkezelésre kérnek fel. 

Nő a hatékonyság 

– Nem mindenki tudja, hogy a tudatos jelenlét a hatékonyságot is növeli – volt olyan vállalat, amely azzal bízott meg, hogy a gyártósoron dolgozóknak tartsak erről workshopot – mondja Eszter, aki szerint fontos, hogy a rossz szokásainkat jókkal váltsuk fel. – Amikor megszületünk, az agyunkban lévő összeköttetések egyenrangúak, mintha ugyanolyan fontosságú utak lennének. Később azok, amiket többet használunk, megerősödnek, autópályákká válnak, ha folytatjuk a hasonlatot: a többit benövi a fű. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? Ha például valaki gyakran szidja magát egy rossz döntés után, a negatív kritika útja hatsávos autópályává nő, míg a dicséret útját benövi a gaz. 

– Mivel azzá válunk, amit sokat gyakorlunk, ez esetben a rossz érzések fognak eluralkodni, ez lesz az életünkben a meghatározó. De jó hír, hogy az elsődleges reakciókat meg tudjuk változtatni, így azt is, ahogyan a felmerülő nehézségekre reagálunk. 

– A Mat on the Moon ebben segít, és onnan tudom, hogy működik, mert nálam és sokaknál, akik velem dolgoztak, bevált és a tudomány is igazolja az általunk használt módszereket – ha nem így lenne, nem adnám tovább. Komoly hátrány, hogy életünknek erre a területére senkitől sem kapunk útmutatást, pedig a stressz megfelelő kezelése, a problémák optimális megoldása nemcsak a munkahelyünkön fontos, de akkor is, amikor ügyeket intézünk, közlekedünk, vagy amikor a családunkkal vagyunk.

Címkék#tiszabercel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában