Nyíregyháza

2021.12.22. 14:00

Imádta a közönség a nyíregyházi fiatalok találmányát

Minta lehet a nyíregyházi fiatalok munkája.

MI

Zsigó Zsálya, Zsigó Dalma, Marczis Katalin és Zsigó Zsolt, a Keréktárs megalkotói

Fotó: Zsigó Zsolt archívuma

Az elmúlt év nem kedvezett a közös projekteknek, főként, ha azokat nem lehet az online térben kivitelezni. A Családok Nemzetközi Napján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) pályázatot hirdetett KINCS Smart Family Nagydíj 2021 elnevezéssel. A pályázat célja, hogy minél több olyan magyar innováció létrejöttét támogassa, amely megkönnyíti a családok életét, hozzájárul az okos megoldások alkalmazásához, és ezzel a családok nagyobb jólétéhez és jóllétéhez. 

A Smart Family Nagydíjon Zsigó Zsolt, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanára kis csapata is indult Keréktárs elnevezésű projektjével, mégpedig a Társadalmi és közösségi innovációk a családi kapcsolatokért kategóriában. 

A nagydíjról és a prototípus megépítésének kihívásairól beszélgettünk a csapat tagjaival. 

 

Együtt a közös célért 

 

Zsigó Zsolt lapunknak elmondta, a csapat jelmondata már a tervezéskor megszületett: Hit, bizalom, együttműködés! – Ez a három szó a kezdetektől jellemezte a gyerekek, és az őket segítő ­felnőttek munkáját, és a végén úgy éreztük, mindez igaz a megszületett termékre is. Beigazolódott, hogy egy bánkis (Marczis Katalin), egy zrínyis (Zsigó Zsálya Borbála), és egy vasváris diák (Zsigó Dalma) képes hatékonyan együttműködni egy közös cél érdekében – mesélte Zsigó Zsolt. 

– Az ötlet tavaly nyáron született meg, a közös kerékpározást szerettük volna kicsit megreformálni, de nem úgy, ahogy a tandemeknél szokás – kezdte élménybeszámolóját Zsigó Zsálya, akitől azt is megtudtuk, a Keréktárs nem teljesen új találmány, mert az 1800-as évek végén már kísérleteztek vele. 

– Sokat kellett gondol­kodnunk a kivitelezésen, a legnagyobb kihívás az volt, hogy egyensúlyban ma­radjon a szerkezet akkor is, ha az egymás mellett ülő két ember eltérő súlyú. A végeredmény viszont szuper lett, a mű­ködéshez az a legfontosabb, hogy együttműködjenek a ­felek – ezt már Marczis ­Katalin árulta el lapunknak. 

A közönség körében is sikert aratott a rendhagyó bicikli

– Az elkészítéshez partnert is találnunk kellett, ami a járványhelyzet alatt nem volt egyszerű, de a Bánki egyik partnervállalata támogatta a lányokat, és ami szintén hihetetlen, hogy a projekt az egész cégnél megmozgatta az embereket – fűzte hozzá Zsigó Zsolt. 

– Az interneten tettünk közzé egy felhívást, melyben donorbicikliket kerestünk. Ezt követően több hónapig szereltünk, mire elkészült a prototípus. Sokáig tartott a keresés is, először új kerékpárokat akartunk venni, de az nem fért volna bele a költségvetésbe. Jó volt egy kicsit belecsöppenni az ipari környezetbe, és nagyon jó érzés volt kipróbálni a szerkezetet. Sokszor mi sem hittük, hogy működni fog, de mire végeztem a szereléssel, eloszlottak a kételyek – ismertette a nehézségeket Katalin. 

– Ez a projekt mintája is lehetne egy középiskolai tehetséggondozó programnak: van egy ötlet, a lelkes diákok mellé áll egy cég, végül pedig elkészül egy termék. Közben persze van egy út, ami talán fontosabb is, mint a végeredmény. Ezen az úton sokat lehet tanulni – hangsúlyozta Zsigó Zsolt. 

 

Imádta a közönség 

 

A rendhagyó prototípus a nagydíj válogatóin sikerrel szerepelt, és végül döntőbe jutott. A csapat azonban nem szeretné, ha csak fesztiváli látványosság lenne a termékük, ezért hasznos célt adnának neki. – Egy debreceni HR-szakember rámutatott, hogy párkapcsolati tréningeken, nagy cégek csapatépítőin remek segédeszköz lehetne, hiszen a bicikli kezelőinek figyelniük kell egymásra, és néha át kell adni a kontrollt a másik félnek – mutatta be találmányuk lehetséges piacát Zsigó Zsálya. 

A budapesti rendezvényen 80 projekt közül jutottak a döntőbe a nyíregyházi fiatalok, ami azért is nagy eredmény, mert a díjazottak között több, évek óta működő vállalkozás is van. 

A Millenárison bemutattuk a biciklinket a nagyközönségnek, ami óriási sikert aratott, többeket elvittünk egy körre a Millenáris Parkba, és a környező utcákba.

– Sokan értetlenkedve nézték a kezdetekben a furcsa szerkezetet, de aztán sokak arcára csaltunk mosolyt vele – mesélte Zsigó Dalma. A fiatalok elárulták, folytatják a projektet, szeretnének egy bemutatót tartani Debrecenben több nagy cég képviselőjének. Ez a találkozó dönti majd el, „ráharapnak-e” a piaci szereplők a termékre. Zsigó Zsolt szerint a HR-piac nagyon várja az olyan eszközöket, amik újak, és túlmutatnak a korábbi csapatépítős, sztereotip gyakorlatokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában