Újfehértó

2021.12.03. 13:26

Kettős alapkőletétel Újfehértón

A két fejlesztésnek köszönhetően erősödhet a helyi feldolgozóipar.

Fotó: Pusztai Sándor

Kettős ünnepre került sor péntek délelőtt Újfehértó határában: a magyar tulajdonban lévő Nilegrape Kft. és az SPC Hungary Kft. ugyanis egy-egy feldolgozóüzemet épít a 4-es főút közvetlen szomszédságában.

– A város életében kiemelt szerepet játszik a mezőgazdaság, a két beruházásnak köszönhetően a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásban rejlő potenciált még inkább ki lehet majd aknázniuk az újfehértóiaknak – fogalmazott a kettős alapkőletétel előtt megrendezett ünnepségen Papp Zsolt György. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, a kormány is elkötelezett a hazai agrárium felvirágoztatása mellett.

– A következő uniós költségvetési ciklusra a magyar kormány a korábbi 17 százalékról 80 százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozás mértékét, ezzel segítve a különböző pályázatok és fejlesztések megvalósítását. A Vidékfejlesztési Program keretében 750 milliárd forint áramlik majd a mezőgazdaságba a következő években, ebből az összegből 250 milliárd forint értékben a minisztérium már kiírta a pályázatokat – mondta a helyettes államtitkár.

Seszták Oszkár szerint a régió mezőgazdasága megsínylette a rendszerváltást.

– Ezek a beruházások komoly űrt fognak betölteni, ennek a két üzemnek köszönhetően a helyi gazdák kevésbé lesznek kiszolgáltatva a multinacionális cégek kínálta alacsony felvásárlási áraknak – emelte ki a megyei közgyűlés elnöke.

– Ez a mai ünnep egy csapatmunka eredménye. Sokat dolgozott a beruházás elindításán a város, a projektmenedzsment és sokat köszönhetünk a kormányzatnak, illetve a minisztériumnak a remek pályázati feltételek megteremtéséért – emelte ki a pénteki rendezvényen dr. Simon Miklós. A térség országgyűlési képviselője hozzátette, a régió feldolgozóipara elindult a fejlődés útján.

– Újfehértón jelenleg öt mezőgazdasági beruházás fut, ezek összértéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot – említette dr. Simon Miklós.

Dr. Hosszú József köszöntőjében fontos mérföldkőnek nevezte a kettős alapkőletételt.

– A két cég hamarosan megvásárolja az önkormányzattól az építési telkeket, emellett pedig munkahelyeket teremtenek – fejezte ki örömét az újfehértói polgármester.

– A beruházásokkal arra törekszünk, hogy helyi gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával kiváló minőségű gyümölcs- és zöldségleveket, illetve különféle egészséges csipszeket állítsunk elő, ezzel is segítve a környék gazdáit – tekintett előre Podlovics Alfréd, a Nilgrape Kft. és az SPC Hungary Kft. tulajdonosa.

Az alapkőletétel előtti ünnepségen elhangzott: a két beruházás összköltsége meghaladja az 1 milliárd 800 millió forintot, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 854 millió forint. A két feldolgozóüzemben az induláskor 30-35-en állhatnak majd munkába, de ha a piaci igények olyanok, akkor az alkalmazotti létszám akár a duplájára is emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában