Nyíregyháza

2021.12.01. 07:00

Kortárs írók adventi meséi

A közkedvelt szerzők ünnepi történeteit az idén is a könyvtár látogatói olvassák fel.

CsA

Hét évvel ezelőtt könyvtári manók költöztek a nyíregyházi Vécsey utcai fiókkönyvtárba. A falakban élő varázslatos lények kedvenc időtöltése az olvasás, imádják a könyveket, és ha valamelyik tündérnek olvasnivalóra vagy információra van szüksége, az apró könyvmolyokat keresik. Talán kevesen tudják, hogy a könyvtári manók több száz évig élnek, s ezalatt számtalan izgalmas kalandban van részük. Aki kíváncsi a manók életére, karácsony havában megismerheti őket, hiszen december elseje és 24-e között mindennap kikerül róluk egy történet a fiókkönyvtár Facebook-oldalára.

– A történeteket kortárs magyar szerzők írták a felkérésünkre. Az alkotók egy része nyíregyházi vagy megyei kötődésű, de olyan közkedvelt hazai írók is csatlakoztak az online adventi mesekalendárium összeállításához, akiknek írásait nálunk is előszeretettel olvassák a gyerekek – mondta el lapunk érdeklődésére B. Mikula Edit. A főkönyvtáros hozzátette: olyan neves szerzők mondtak igent a megkeresésére, mint például Kováts Judit, Béres Tamás, Bosnyák Viktória, Trembácz Éva Zsuzsanna, Kertész Erzsi, Víg Balázs, Andrási Adél vagy Boldizsár Ildikó.

Jövőre megjelenik

– Ahogy az előző évben, úgy az idén is a fiókkönyvtár látogatói, gyerekek, családok, tanító nénik, anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák vállalták a felolvasást. Jól ismerik ugyan az intézményünket, de a manókkal még nem találkoztak, hiszen ezek az apróságok azonnal kővé válnak, ha megpillantja őket egy ember. Erről és sok más legendáról, kalandról hallhatnak azok, akik meghallgatják az olvasók előadását. Csodálatos mesék születtek, amelyek hangulatukban tökéletesen illenek az adventi ünnepváráshoz, érdemes tehát meghallgatni a történeteket, hiszen lesz itt szó varázslatról, eltűnt levelekről, megkerült mesekönyvről, takarításról, mindent látó öreg manókról, az igazi ajándékról, barátságról és egymásra figyelésről is – árulta el a fiókkönyvtár vezetője. B. Mikula Edit további remek hírekkel is szolgált.

– Legnagyobb örömünkre egy könyvkiadó vállalat felajánlotta, hogy e-book-formátumba szerkeszti a történeteket, így olvasóink jövőre már ki is kölcsönözhetik a különleges mesegyűjteményt, ha a szerzők hozzájárulnak a megjelenéshez.

Várják a leveleket

A könyvtári manók idén is várják a gyerekek leveleit, rajzait, amelyekre örömmel válaszolnak. Címük: Könyvtári manók, 4400 Nyíregyháza, Vécsey utca 13/A. Az aprócska lények a világhálón is otthonosan mozognak, így e-mailt is lehet nekik küldeni a [email protected] címre. CsA

Borítókép: Tavaly Thuróczy Szabolcs színművész is olvasott mesét a gyerekeknek | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában