COVID-19

2021.12.10. 11:30

Kötelező a regisztráció - kezdődik a gyerekek oltása

A gyermekeket az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál oltják majd.

Forrás: Shutterstock

Az interneten azok a szülők foglalhatnak 5 évnél idősebb, de 12 évnél fiatalabb gyermeküknek oltási időpontot, akiknek van érvényes regisztrációjuk. A gyerekeket az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál oltják majd, erről a szülő dönt. A jövő héten érkező 138 ezer adagos vakcinaszállítmány várhatóan 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé december 15-étől. 

 

– Aki az 5–11 év közötti gyermekét a háziorvosi rendelőben szeretné oltatni, annak is kell regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon, de a gyermekorvos fog időpontot adni az oltásra, vagyis az EESZT-ben nem kell időpontot foglalni – hangsúlyozta lapunknak dr. Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja. A gyermekorvos elmondta: egy ampullában tíz gyermek oltásához szükséges vakcina lesz, így ennek megfelelően egy ampullára tíz gyermeket kell szervezniük. 

 

– Mivel korábban már jeleztük a szülőknek, hogy a rendelőben is felvehető a kimondottan ennek a korosztálynak készült vakcina, van előzetes jelentkező – tudtuk meg a nyíregyházi doktornőtől. 

 

Már lehet regisztrálni a gyerekek oltására

 

Szerdától lehet regisztrálni az 5–11 éves gyerekeket koronavírus elleni oltásra, több olvasónk is jelezte, az közel sem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik. – Azt hittem, elegendő a gyerek tajszámát és más személyes adatait az EESZT-ben rögzíteni és kész, azonban kiderült, hogy nincs jogosultságunk a regisztrációra – osztotta meg lapunkkal a tapasztalatait Tóth László, majd az édesapa elmondta, mi is a szülő teendője: a központi telefonszámot hívta, és ott kapott tájékoztatást. 

 

– Ami a leginkább meglepett, hogy a 6 éves gyerekemnek külön e-mail címet kellett „gyártani”, ugyanis az én elektronikus levélcímem nem használható, mert erről már regisztráltam, saját magam. Az első lépés ugyanis az, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon egy érvényes, de oltási regisztrációhoz korábban még nem használt e-mail címmel kell bejelenteni a gyermeket a rendszerben. Mint kiderült, erre válaszértesítést nem fogunk kapni sem most, sem később. Ezután választhatunk, hogy kórházi oltóponton vagy a gyermekorvosi rendelőben szeretnénk-e beoltani a csemeténket. Mi a helybeli kórházat választottuk, mert nagyon kedvezőek a tapasztalataink az oltópontokkal. Ám az időpontfoglalással még várnunk kell, kb. 4-5 nap múlva ugyanott, ahol mi felnőttek is kértük, a www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas oldalon lehet időpontot foglalni a 6 éves fiamnak – sorolta a nyíregyházi apuka. Elmondta, megkérdezték, hogy akar-e másik gyereket is felíratni, mert ahhoz újabb regisztráció szükséges, egyszerre a testvéreket nem lehet bejelenteni és nekik időpontot foglalni. 

 

– Vasárnap este, vagy hétfőn ránézek az időpontfoglalóra, hátha már kaphatunk időpontot, de kicsit örülök, hogy csak egy gyerekünk van – nevette el magát Tóth László. Egy ampulla, tíz gyerek S hogy mi történik, amikor a szülő a háziorvost választja oltóorvosnak is, arról már dr. Kántor Irén gyermekorvost, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagját kérdeztük. – Aki az 5–11 év közötti gyermekét a háziorvosi rendelőben szeretné oltatni, annak is kell regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon, de a gyermekorvos fog időpontot adni az oltásra, vagyis az EESZT-ben nem kell időpontot foglalni – hangsúlyozta a doktornő, aki elmondta, egy ampullában tíz gyermek oltásához szükséges vakcina lesz, így ennek megfelelően egy ampullára tíz gyermeket kell szervezniük. 

 

– Csak ezt követően adunk időpontot. Mivel korábban már jeleztük a szülőknek, hogy a rendelőben is felvehető a védőoltás, van előzetes jelentkezés, így ha megérkezik és átvesszük a kimondottan ennek a korosztálynak készült vakcinát – ez várhatóan december 15-étől indulhat –, elkezdhetjük az oltások beadását. És folyamatosan az igények alapján adjuk majd az időpontokat – tette hozzá a házi gyermekorvos, aki nyomatékosította, az oltás nem erőszak, a szülő döntése. 

 

– Gyermekorvosként a tudományos érvekre hivatkozva és a tapasztalatokat látva úgy vélem, a felelős döntés az, ha kérik a vakcinát. A gyerekek a második adagot minimum 21 nap elteltével kapják meg, a szülői hozzájárulási nyilatkozat kitöltése minden esetben kötelező. Az ellenanyagszinttel rendelkező gyermek is beoltható, s az igazoltan Covid-fertőzésen átesett gyermek is megkaphatja a teljes gyógyulást követően 3 hónap múlva a vakcinát. – Ahogy a felnőtteknél, a gyerek esetében is lesz az oltás beadása után egy 20-30 perces megfigyelési időszak – említette dr. Kántor Irén. 

Borítókép: A gyermekorvosi rendelőben is felvehetik a 12 év alattiak a vakcinát  |Illusztráció: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában