Nyíregyháza

2021.12.03. 14:00

Közös pontok filmen, politikában

Az észt delegáció tagjai tisztelik a történelmünket, az egyikük kedvenc sorozata a Tenkes kapitánya.

KM

Az észt politikusok kíváncsiak voltak a Kállay család történetére

Fotó: Dodó Ferenc

Épp jókor voltak csütörtök délelőtt az észt parlament észt–magyar baráti csoportjának tagjai a Kállay-házban, hiszen nemcsak a Mikulással találkoztak, de vidám óvodásokkal is, akik szebbnél szebb dalokkal lepték meg a Télapót, s egyben őket is. A négytagú delegáció, miután két napot Budapesten töltött, dr. Tilki Attila ország- gyűlési képviselő meghívására megyénkbe látogatott, s mielőtt elindultak Fehérgyarmat térségébe, hogy megismerkedjenek a vidéki Magyarországgal, Nyíregyházán is körülnéztek.

Élő történelem

Mint kiderült: Urmas Reitelmann, Merry Aart, Riho Breivel és Kert Kingo egyaránt tisztelik hazánk gazdag történelmi múltját, így nem véletlen, hogy a megyeszékhelyen a Kállay Gyűjteménybe vezetett az útjuk, hiszen az épületben sétálva az ország elmúlt évszázadainak számos fontos időszaka megelevenedik.

– Kállay Miklós Nyíregyházán született, három fia közül kettő ebben az épületben látta meg a napvilágot – mesélte a vendégeknek dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere, aki körbevezette a delegáció tagjait a kiállításon. Azt mondta, az egykori miniszterelnök egy nagyon nehéz történelmi helyzetben is képes volt arra, hogy megőrizze hazánk függetlenségét, a második világháború alatt az ország és a magyar emberek érdekeit próbálta érvényesíteni, s egy embertelen korban is ember tudott maradni. Beszélt a gyűjtemény alapítójáról, Kállay Kristófról, aki nemcsak magyar diplomata, de a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, valamint a Szuverén Máltai Lovagrend vatikáni nagykövete is volt, s aki a rendszerváltás után azonnal elkezdte a leendő gyűjtemény szervezését. Az alpolgármester megmutatta a mentéket, kitüntetéseket, dokumentumokat, s azt mondta, a nemrégiben teljesen felújított kúria egy olyan történelmi család emlékét őrzi, melynek tagjai sokat tettek az ország szuverenitásáért.

Közel állnak a kormányhoz

Az észt vendégek őszinte érdeklődéssel hallgatták a történelmi visszatekintést, elismeréssel szóltak a kiállításról, illetve Nyíregyházáról is. A delegációt vezető Urmas Reitelmann az észt konzervatív néppárt, az EKRE tagja, aki lapunknak azt mondta, politikailag nagyon közel állnak a magyar kormányhoz, ahogy fogalmazott: „lelki társak vagyunk”.

Pártjuk, mely Jaak Madison révén egy képviselővel van jelen az Európa Parlamentben, ellenzi azt a fajta bevándorláspolitikát, amit Brüsszel erőltet, s elutasítják a kötelező betelepítési kvóták alkalmazását. A jogállamisággal, a sajtószabadsággal és a migrációval kapcsolatban is hasonló álláspontot képviselnek, mint amilyet a magyar kormány.

Szövetségeseket keresnek

– Az Európai Unió tagállamainak függetlennek s erősnek kell lenniük, nem szabad engedniük, hogy a nemzeti érdekek sérüljenek, ennek érdekében az országoknak küzdeniük kell – mondta és hozzátette: Észtország nagyon pici, mindössze 1,3 millióan lakják, ami megnehezíti az érdekérvényesítést.

– Ahogy Magyarországnak, úgy nekünk sem könnyű érvényre juttatni az álláspontunkat az unióval szemben. Míg az önök országa a V4-ek tagjaként Csehországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal közösen ér el sikereket, mi a Balti 3-ak tagjaként Lettországgal és Litvániával alkotunk erős egységet, bizonyos kérdésekben pedig más szövetségeseket is keresünk, hogy a nemzeti érdekekért harcoljunk – fogalmazott a delegációvezető, akiről kiderült, hogy az egyik kedvenc televíziós hőse a Tenkes kapitánya.

Megtudtuk, hogy Észtországban nagyon népszerű a leleményes kurucokat bemutató sorozat, s a főszereplő, Zenthe Ferenc – az észt politikus igencsak meglepődött, amikor elmondtuk neki, hogy a magyar filmtörténet kiválósága Nyíregyházán járt gimnáziumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában