Baktalórántháza

2021.12.02. 18:48

Legendák nyomában

A hagyományokhoz híven az idén is zarándoklaton vettek részt a baktalórántházi hívek.

KM

Több éve hagyomány már Baktalórántházán, hogy minden év őszén a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) helyi csoportja szervezésében zarándoklatra indul egy kis csapat, az úti cél általában egy-egy Mária–kegyhely.

Az elmúlt évben az Esztergomba tervezett út elmaradt a koronavírus-járvány miatt, de azt megelőzően Kalocsára, előtte pedig Máriaremetére utaztak a baktalórántházi hívek.

– Az idei évben Mátraverebély-Szentkút várt a közel ötvenfős csapatunkra. A nemzeti kegyhelyen megérkezésünkkor énekkel és imával köszöntöttük Máriát, magyar hazánk patrónáját, védelmezőjét – tájékoztatta szerkesztőségünket Némethné Csubák Éva, a KÉSZ baktalórántházi elnöke.

Ökumenikus egységben

– Ezt a kegyhelyet Szent László forrásvize teszi különlegessé. A legenda szerint Szent László a Szög nevű lován menekült a mindent elpusztító kunok elől, s egy vakmerő szökkenéssel átugratott egy szakadékot. Lovának patája a kemény kőbe úgy belesüp­pedt, mintha az viasz lett volna, még a patkószegek nyoma is világosan látszott, s a nyomból vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel.

– Délelőtt egy csodálatosan szép szentmisében lehetett részünk, amelyen imádkoztunk hazánk jövőjéért, a vírushelyzet megszűnéséért, a békéért, a nemzeti egységért, gyermekek születéséért, családjainkért. Megismertük a szabadtéri, tábori oltár színes jeleneteit, gazdagodtunk történelmi ismeretekben. Felemelő érzés volt, amikor közel ezren együtt elénekeltük nemzeti imánkat. Ebéd után felfedeztük a környéket. Megnéztük a remetebarlangokat, majd Szent László lovának nyomába eredtünk. A forrás tiszta vizéből csillapítottuk szomjunkat, palackjainkat is megtöltöttük.

– A délután másik részében egy keresztútjárásban lehetett részünk. Püspöki áldással, lélekben feltöltődve indultunk haza ökumenikus egységben, felekezeti hovatartozás nélkül római és görögkatolikusok, reformátusok egyaránt – tette hozzá a KÉSZ elnöke.

Borítókép: Csoportkép is készült a zarándoklaton | Fotó: KÉSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában