Vásárosnamény

2021.12.02. 17:27

Múzeumnak ad otthont a Tomcsányi-kastély

Működött benne katonai kiegészítő parancsnokság és kollégium is.

KM

Sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amiket a megyei értéktár bizottság beválasztott a gyűjteménybe. A megyei büszkeségeink között számos kastélyt is találunk, közöttük van a vásárosnaményi Tomcsányi-kastély is.

Lányágon öröklődött

A Lónyayak a honfoglalással egy időben kerültek a térségbe. Tevékenységük nyomán templomok, iskolák épültek, iskolai alapítványok születtek. Több településen mintagazdaságot működtettek, Európát hozták Beregbe – olvasható a megyei értéktár honlapján.

A 14. század elejétől Naményban is voltak birtokaik. A Kastélydombon már lakásuk is volt. A főutca központi kiteresedésében található az eredetileg Lónyay, utóbb Tomcsányi néven ismert kastély. Lónyay László 1729-ben építtette a barokk kastélyt, amelyet időközben bővítettek, átépítettek, jelenlegi barokk formáját fia, ifj. Lónyay László alakíttatta ki.

A XIX. század közepén a kastély lányágon öröklődött, akkor került a Tomcsányi család birtokába, a nemesi família végül az államosításig használta a kastélyt. Ezután a katonai kiegészítő parancsnokság tanyázott benne, majd 1954-től középiskolai kollégium működött a kastélyban 1986-ig, az új kollégium megépültéig.

Ezt követően 2005-ig az épület felújításra, funkcióra várt. A helyreállítást szorgalmazta dr. Tomcsányi Pál Széchenyi-díjas akadémikus, aki fiatalságát többnyire Vásárosnaményban töltötte és aki az 1980-as évek elejétől visszatérő vendége volt a városnak. A kastély 2007 augusztusa óta a Beregi Múzeumnak ad otthont.

Borítókép: A Tomcsányi-kastély | Fotó: M. Magyar László

[gravityform id="1"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában