Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.01. 20:00

Ne ragadjon el a vásárlási láz!

Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az.

CsA, MI

Ha okosan vásárolunk, tényleg spórolhatunk a Black Friday alatt | Illusztráció: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a hálaadást követő első pénteken tartják a Black Friday-t, s minden évben rengeteg vásárlót vonz. Nincs ez másként hazánkban sem, nálunk azonban az akciódömping jellemzően nem egy napra szól.

Az amerikaival ellentétben a hazai Black Friday inkább az online kereskedelemre épít, így nem jellemző a magyarokra az USA-ból ismerős bolti tolongás. A kihagyhatatlannak tűnő akciókkal azonban nem árt vigyázni, hiszen nem minden olyan olcsó, mint amilyennek a forgalmazók hirdetik.

A Black Friday-ról Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogyasztóvédelmi szakértője beszélt lapunknak. Elmondta, nagyon kell figyelnünk arra, hogy a kedvezmények valódiak legyenek.

Csak megbízható forrásból

– A termékek árainak alakulását az ismert ár-összehasonlító oldalakon nyomon követhetjük, így kis utánajárással hamar kiderül, hogy a kívánt kereskedelmi cikk valóban akciós, vagy csak a Black Friday előtt megemelt árából enged a forgalmazó. Az úgynevezett kamuakciók komoly veszélyt jelentenek: tavaly a Gazdasági Versenyhivatal mintegy egymilliárdos bírságot szabott ki néhány nagyobb webshopra a megtévesztő leárazások miatt.

Csak olyan helyen vásároljunk, ahol feltüntetik az üzletek és az ügyfélszolgálat elérhetőségeit, hogy probléma esetén legyen kinél érvényesíteni a panaszunkat.

– Rengeteg bolt van, széles a választék, így főleg karácsony előtt lehet fontos, hogy az üzlet valós raktárkészlettel rendelkezik, esetleg egy másik cégtől, nagykertől szerzi be az áruit. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy készlethiány miatt nem kapjuk meg a terméket, ami akkor is kellemetlen, ha a bolt tisztán jár el, és visszautalja a pénzünket – hangsúlyozta a fogyasztóvédelmi szakértő, hozzátéve: az idén a szállítási útvonalak nem annyira biztosak a koronavírus miatt, ezért nem árt egy kis odafigyelés.

Haraszti Anikó kiemelte, érdemes kerülni a „kihagyhatatlan” árajánlatokat is, melyek egyes népszerű termékek utolsó elérhető darabjait hirdetik.

Ezek mindig gyanúsak, hiszen gondoljunk csak bele: rengeteg áruház van online és fizikai értelemben egyaránt, ha valami a „nagyoknál” már nem kapható, akkor miért lenne elérhető egy ügyfélszolgálat nélküli, nevenincs üzletben, ráadásul elképesztő kedvezménnyel?

A kiskereskedelmi láncoknak a karácsony előtti időszak – Black Friday ide vagy oda – nagyon jelentős, vannak üzletek, amik az éves forgalmuk 20 százalékát ilyenkor érik el. A nagyobb háztartási termékek, televíziók, kávéfőzők ebben az időben nagyon népszerűek, és sajnos egyre többen hitelből vásárolnak.

Egy friss felmérés szerint az emberek 20 százaléka vesz fel valamilyen hitelt ilyenkor, ráadásul az ajándékozási kultúra is megváltozott, egyre többet költenek az emberek – hívta fel a figyelmet Haraszti Anikó.

Megtöltötték a raktáraikat

Hiába az elektronikai cikkek a legkelendőbbek az adventi időszakban, még mindig sokan döntenek úgy, hogy könyvvel ajándékozzák meg szeretteiket vagy lepik meg magukat karácsonykor. A nyíregyházi Líra Könyváruházban múlt pénteken húsz százalék kedvezménnyel vásárolhattak a szemfüles könyvvadászok.

Ha okosan vásárolunk, tényleg spórolhatunk a Black Friday alatt | Illusztráció: Shutterstock

– Vannak üzletek, ahol hetekig tart a Black Friday, és 100–200 forintos engedményekkel csábítják be a vevőket. Mi nem ilyenek vagyunk, valódi kedvezményt kínáltunk a fekete pénteken, ami meg is látszott a forgalmunkon – mondta el lapunk érdeklődésére Tóth János. A belvárosi üzlet tulajdonosa kifejtette: mivel a vásárlóknak nem kellett postaköltséget sem fizetniük, sokan döntöttek úgy, hogy amit megspóroltak, helyben el is költik, így gyakran egy helyett kettő vagy több könyv került a kosárba.

– Elsősorban az aktuálisan megjelenő köteteket keresik az emberek, csak 10–20 százalékban vásárolnak régebbieket. A magyar szerzők közül Náray Tamás új könyve nagyon népszerű, illetve sokan választják Bödőcs Tibor friss regényét. A gyermekirodalom abszolút befutója az idén a Nyúl Péter adventi kalendáriuma, keresik még a szépen illusztrált magyar népmeséket és Benedek Elek történeteit is. Az árukészletünket egy hónapja folyamatosan alakítjuk, így nálunk még kaphatók olyan kiadványok, amikhez máshol már nehezen lehet hozzájutni – jegyezte meg Tóth József.

Kimerítettük a kvótát

A Black Friday mellett egy másik nevezetes nap is a vásárlókat célozza meg: a „Ne vásárolj semmit!” nap a túlfogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet, s az idén a fekete péntekkel egy időben, november 26-án tartották. Az akciók túlfogyasztásra ösztönöznek, a vásárlási láz a családi költségvetést is megterheli, márpedig az emberiséget egyedül a fogyasztás csökkentése mentheti meg bolygónk felélésétől.

A Global Footprint Network minden évben kiszámolja, hogy az adott esztendőben mennyi erőforrás érhető el, mennyit képes a Föld megújítani, és mikor jön el a túlfogyasztás napja. Míg 1970-ben december 23-áig használta el az emberiség az éves „kvótát”, 2021-ben már csak július 29-éig tartottak ki a Föld erőforrásai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában