Nyíregyháza

2021.12.31. 07:00

Sikeres évet zár a Nyíregyházi Állatpark

A július és az augusztus rekordszámú vendéget hozott: soha ennyien nem voltak még nyáron a parkban.

Km

Fotó: Sipeki Péter

– A Nyíregyházi Állatpark életében bizonyára emlékezetes lesz 2021, hiszen több olyan kisállat is született, amelyre a park 25 éves fennállása alatt még nem volt példa – így összegezte a lassan mögöttünk hagyott esztendőt Gajdos László igazgató. 
– Nem túlzás azt mondani, hogy évtizedek óta várták a gondozók az Afrikában honos ezüstös szarvascsőrű madarak szerelmét, ami az idén beteljesedett, és 2021 nyarára kikelt két fióka a hím madár által gondosan befalazott odúban. De sikeres volt a skarlát íbiszek násza is, mint ahogy a világ legnagyobb galambja, a Viktória koronásgalambpár is felnevelt egy fiókát. 
 


Érkezők és távozók 

 


– Az év nehezen indult, hiszen május 10-éig zárva volt a park és a parkhoz tartozó szállodák sem fogadhattak vendégeket, ám utána fokozatosan megindult az érdeklődés az ország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója iránt. A július és az augusztus rekordszámú vendéget hozott, soha ennyien nem voltak még nyáron a Nyíregyházi Állatparkban, így év végére 430 ezer vendégnek örülhettünk. 

Feketefoltos szirticápák
Forrás: Állatpark


– Egy állatkert mindig formálódik, szépül és átalakul – így van ez Nyíregyházán is: a SóstóZoo tavasszal az India házzal indította a szezont. Itt az indiai páncélos rinocérosz tenyészegyedeket láthatják a park vendégei, de kialakították az Indiai-óceán partvidékének jellegzetes mangrove mocsarait is. Az India ház látványossága a feketefoltos szirticápa kolónia élőhelye, de itt látható a zoo különleges teknősgyűjteménye és a rendkívül ritka himalájai papagájpár is. 

A vörös varik sok látogató kedvencei 
Forrás: Sipeki Péter / Sipeki Péter


– Nyáron megnyílt a Madagaszkár ösvény, ahol az afrikai sziget érdekes állatvilágából néhány emblematikus fajt mutatnak be, így a vörös varit és a vázapapagájt. Nagy volt a sürgés-forgás a szabolcsi megyeszékhely és Európa állatkertjei között: zsiráfot adtunk Csehországnak, orrszarvút Veszprémnek, elefántot Győrnek, de a SóstóZoo-ba is számos új állat költözött. Némely közülük igen ritka, így például a varacskos és ecsetfülű disznó, a fehér farkas és a Liszt-majmocska, s igazi karácsonyi ajándékként érkezett a kanári szigeteki Loro Parkból két növendék zebracápa. 
 


Jól halad a Jégkorszak 

 


– A kormány a Modern Városok Program keretén belül az ország legnagyobb vidéki állatkerti fejlesztését finanszírozta meg, így ebben az évben elindulhatott az Európában is egyedülálló interaktív állatbemutató építése, ami a Jégkorszak nevet viseli és ami több mint 2 hektáron mutatja majd be a sarkok élővilágát. A beruházás kiválóan halad, jövő ősszel át kell adni az első élőhelyeket. 

Varacskos és ecsetfülű disznó is érkezett a parkba
Forrás: Állatpark


Szép szakmai sikerek mellett számos díj is gazdagította az idén a Nyíregyházi Állatpark elismeréseit. Gajdos László igazgató lett a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke, dr. Papp Endre igazgatóhelyettest választották az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének alelnökének, és 3 európai fajmegmentési program irányítását is megkapták a nyíregyházi szakemberek. A vendégelégedettségek alapján 9,7 pontszámot értek el, és nagy öröm, hogy nemcsak az állatpark, hanem a tematikus állatkerti szálloda, a Hotel Pangea is kiváló értékeket kapott – a szálloda tavasztól őszig telt házzal működött. A park munkatársai remélik, hogy 2022-ben ismét sok családnak szereznek örömet, mert jövőre is újdonságokkal várják a szezont. Km 
 

Borítókép: Az állatpark egyedi színfoltja a tavasszal felavatott India ház | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában