COVID-19

2021.12.27. 11:30

Több munkahelyen is kérik az oltást jövőre

A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is oltottak.

KO

Mint ismert, januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon, a járási székhelyek szakrendelőiben, illetve az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat. 

 

Beoltott dolgozók 

 

– Több munkahelyen is oltáshoz kötik a munkavégzést, azaz januártól kérik az oltási igazolást, a védettségi kártyát a munkáltatók, emiatt is jönnek és kérik a koronavírus elleni vakcinát. Vannak, akik „morognak” emiatt, és olyanok is akadnak, akik a kibúvókat keresik, és azon morfondíroznak, hogy ha ellenanyagszintet méretnek és van ellenanyaguk, akkor fel kell-e venniük az oltást. Nem érdemes ezen spekulálni, mert az ellen­anyagszint lecsökkenhet, s az ismétlő oltásokra is azért van szükség, mert egy idő után csökken, tehát lehet egyik nap van, másik nap semennyi sincs belőle a szervezetben – mondta el dr. Takács Anikó. 

 

A nyírteleki háziorvos a saját praxisában csak novemberben és decemberben 400 oltást adott be, voltak, akik saját biztonságuk érdekében kérték a vakcinát, de olyanok is, akik a védettségi igazolást akarták inkább. A háziorvos szerint érdekes lesz, hogyan változik majd ez az arány, ha a védettségi igazolást valóban három oltáshoz kötik majd. Hozzátette, a negyedik hullámban az oltatlanok szorulnak kórházi ellátásra, a praxisában a háromszor oltottak, ha el is kapták a vírust, mintha egy hétköznapi megfázáson estek volna át, nem volt súlyos panaszuk. 
– Ami egy kis gondot jelent az egyre sokasodó hullámokban, az a szervezés, ami elég szerteágazó tevékenységet igényel. Meg kell rendelni az oltást, érte menni, és behívni adott időpontra a pácienseket, mindig van 1-2 ember, aki közben megbetegszik vagy valamilyen más okból nem tud eljönni, és 6 páciensnél bonthatjuk ki a Pfizert, nagyon nehéz folyamatosan biztosítani az oltónapra a megfelelő létszámot. Egyedül a kínai vakcinánál nincs erre szükség, mert ott egyadagos a kiszerelés – összegezte röviden oltással kapcsolatos tapasztalatait a nyírteleki háziorvos, és megjegyezte, várják a háziorvosokat is érintő oltási akciónapokkal kapcsolatos további információkat. 

Borítókép: Oltás Nagykállóban | Fotó: MTI/ Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában