Megemlékezés

2022.01.05. 11:14

A II. világháború hőseire emlékezik Kálmánháza

MML

A fronton

Forrás: ma7sk.hu

A magyar történelem mindmáig feldolgozhatatlan vesztesége, ami doni katasztrófa néven került be a történelemkönyvekbe. A szovjet csapatok ellentámadást indítottak a Don folyónál 1943. január 12-én, s a támadás néhány napja alatt több mint százezer magyar katona halt meg, tűnt el, illetve sebesült meg és esett hadifogságba. 
 

Idegen földben nyugszanak 


Bár a 2. magyar hadsereg hazai viszonylatban a legjobb felszereléseket kapta, azonban haditechnikai szempontból még így is messze elmaradt az orosz és a német haderő fejlettségétől. A szovjetek váratlan támadása mellett a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a magyar hadseregnek nem voltak kellő erejű páncéltörő, tankelhárító fegyverei. 


Az első világháborúhoz hasonlóan Magyarország szinte minden települése adott hősöket a második világháborúban is. Sok gyermek, testvér, édesapa távol a szülőföldjétől hunyt el, s idegen földben, olykor jeltelen sírban alussza örök álmát. 


Kálmánházán a helyi önkormányzat és a Don-menti Honvédsírok Gondozása Alapítvány évek óta megemlékszik a II. világháborúban hősi halál halt minden magyar katonáról és munkaszolgálatosról, valamint a község negyvennégy hősi halált halt lakosáról. Az idén január 16-án 11 órától gyászszertartást rendeznek a római katolikus templomban az egészségügyi előírások betartásával, majd azt követően megkoszorúzzák a kertben lévő emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában