COVID

2022.01.11. 14:00

A koronavírus a nagy rendező

A farsangi időszak beköszöntött, de sokan még nem tudják, tartanak-e bált.

Fotó: Unger Tamás

A farsang hossza évről évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől, azaz január 6-ától a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Elvileg már lehetne farsangi bálokat szervezni, ezért annak jártunk utána, hol tartanak majd ilyen összejöveteleket.

 

 A klubok nem báloznak

 

Legutóbb három évvel ezelőtt rendezhette meg hagyományos jótékonysági bálját a nyíregyházi Rotary Club.

 

 – Ahogy tavaly, úgy az idén sem engedi a vírushelyzet, hogy ilyen sokan összegyűljünk, még akkor sem, ha jó ügyért tennénk. Tavaly decemberben felmerült, hogy a közös táncos mulatságot egy szintén jótékonysági színházi előadással váltsuk ki, végül azonban arról is lemondtunk, fontosabb volt, hogy egészségesen, a családunkkal együtt tölthessük az ünnepeket – mondta el érdeklődésünkre Pénzes Ilona. A szervezet elnöke megjegyezte: már körvonalazódik egy francia sanzonest terve, amit eredetileg februárra időzítettek volna, de lehet, hogy ez a közösségi program is tavaszra tolódik. 

 

– Őszintén szólva egyre kevesebben ragaszkodnak a bálozáshoz. Talán megöregedtünk, elfáradtunk egy kicsit, de már nem vonz minket az egész estés tánc, inkább más lehetőséget keresünk a jótékonykodásra, amivel főként a saját programjainkat támogatjuk. Az idén a bokortanyákon alapított tanodánkat szeretnénk segíteni – jegyezte meg Pénzes Ilona, a nyíregyházi Rotary Club elnöke. Az Első Nyíregyházi Lions Club még a pandémia előtt minden évben ősszel rendezte meg a jótékony célú bálját. A koronavírus-járványhelyzet miatt tavalyelőtt és tavaly is úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak, és későbbi időpontra halasztották a rendezvényt. 

 

A vírus miatt elmarad 

 

A nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola vezetősége úgy döntött, idén sem rendez farsangi bált az iskolában. 

 

– Legalább tizenöt éve annak, hogy minden évben megszervezzük az intézményi bálunkat, ám a koronavírus ahogy tavaly is, most is keresztülhúzta a számításunkat. Úgy döntöttünk, az egészségünk a legfontosabb, így várunk még egy évet a bálozással – adott lapunknak tájékoztatást Ferdinánd Tibor intézményvezető, aki elmondta, bál nem lesz, de a szokásos adománygyűjtés nem marad el: a korábbi évekhez hasonlóan az intézményükhöz tartozó Agrárifjúságért Alapítványnak gyűjtenek, így idén is várják a felajánlásokat, amiből sportszereket szeretnének vásárolni. Az igazgató hozzátette, a Lippaiban minden pedagógus felvette a védőoltást, így az oktatás megszervezése zavartalan. 

 

– Szeretjük a hagyományokat és igyekszünk minden lehetőséget megragadni az ünneplésre, de ebben az évben nagyon óvatosak leszünk – tudtuk meg Hajdu Henriettától, az Encsencs–Penészlek–Nyírvasvári Általános Iskola intézményvezetőjétől. – Penészleken jelenleg is kényszerszünetet töltenek azok az osztályok, ahol koronavírusos diákok vannak. Encsencsen is hasonló a helyzet. A télűző kiszézést mindenesetre megtartjuk, ha javul a helyzet, addig azonban semmilyen társas összejövetelt nem szervezünk. Nagyon bízunk abban, a járványhelyzet megengedi, hogy a farsangi bált megrendezzük néhány hét múlva. Természetesen a higiéniai szabályokat szigorúan be fogjuk tartani, és csak a gyerekek jöhetnek be akkor az iskola területére. 


Borítókép: Az idén talán lehetnek farsangi mulatságok | Illusztráció: Mediaworks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában