Vadveszély

2022.01.27. 11:31

A vadra figyelmeztető táblát vegyük komolyan!

Ha valaki elviszi az elütött vadat, az lopásnak számít, mert az állat a vadásztársaság tulajdona.

KM

Őzek a téli határban

Forrás: Szabó Endre (tura)

Bár most nincs augusztus, hogy a közlekedésre is veszélyt jelentő őzek üzekedéséről írjunk, azonban most januárban is érdemes figyelembe venni a vadveszélyt jelző táblákat. 

Rendőrség, hivatásos vadász 

Egy nyíregyházi fiatalember mesélte el szerkesztőségünknek, hogy a napokban a délutáni órákban hazafelé igyekezett, amikor még Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén az autójának rohant egy őzbak. 

– A gépjármű karosszériája megsérült, a vad elpusztult. Gondoltam, az őzet a csomagtartóba teszem, ha már elpusztult, de akkor megállt mögöttem egy másik gépkocsi, amiből két keki színű nadrágos férfi szállt ki, s azt mondták, ők majd elviszik a megfelelő helyre a tetemet. Szerintem az a két férfi is éppen olyan civil lehetett, mint én – idézte fel az eseményeket M. Péter. 

Ez a kis történet is jól jelzi, hogy sok gépjárművezető nem tudja, mit is kell tennie a vad elütésekor. 

Először is a legfontosabb tennivaló a rendőrség értesítése, hiszen a vadgázolás is közúti balesetnek minősül, a rendőrség pedig értesíti az illetékes vadásztársaság hivatásos vadászát, aki gondoskodik a tetem elszállításáról. Ha valaki elviszi az elütött vadat, az lopásnak számít, mert az állat a vadásztársaság tulajdona. Érdemes megfogadni azt a tanácsot is, hogy ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről a vadat, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat a patáival, az agancsával vagy a harapásával. 

 

Verekedés a közút mellett 

Decemberben megyénkben a beregi részen dámszarvasok miatt kellett óvatosan közlekedniük a gépjárművezetőknek, mert az esti órákban több bika és tarvad is ott bóklászott a közút mellett. Sőt, egy alkalommal két dámbika verekedett közvetlenül az út mellett. A nem mindennapi esetekről felvételek is készültek, amik a szon.hu portálunkon is megtekinthetőek. 

Címkék#vadveszély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában