Kelet-retró

2022.01.29. 08:00

Egymásra kente a tiszabecsi mészárlást a testvérpár

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1992. január 29., szerda

 

Katonai szolgálatot megtagadó megyénkbeli fiúkat ítélt el a bíróság

 

"Bűnös katonai szolgálat megtagadása bűntettében. Ezért a bíróság egy év börtönbüntetésre ítéli, amelynek végrehajtását három évi próbaidőre felfüggeszti. Mellékbüntetésül a bíróság nyolcezer forint pénzbüntetést szab ki, amelyet meg nem fizetés esetén kettőszáz forintonként kell egy-egy napi szabadságvesztésre átváltoztatni.” 
Az utóbbi napokban megyénkben több ilyen és hasonló ítélet született. Nyíregyházi, tiszanagyfalui, ibrányi és más településről való fiúk álltak a bíróság előtt. Minden ítélet egyforma, mindegyik jogerős. 
A szóban forgó fiúk a fegyver nélküli katonai szolgálatot sem vállalják. Megtudtuk: a Honvédelmi Minisztérium törvényességi óvást nyújthat be szigorúbb büntetésekért...

 

2002. január 29., kedd

 

A testvérpár egymásra keni a tiszabecsi mészárlást

 

Előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolja a megyei főügyészség S. J. (17), S. R. (22) és D. M. (20) ópályi lakosokat. A múlt év augusztus 21-én éjjel társtettesként Tiszabecsen elkövetett brutális gyilkossági ügyet hétfőn kezdte el tárgyalni a megyei bíróság. 
A mészárlásnak minden túlzás nélkül nevezhető emberölés valósággal sokkolta a közvéleményt. Az áldozat egy tiszacsécsei fiatalember, aki a tiszabecsi játékteremben alkalmazottként dolgozott, amikor a végzetes támadás érte. A játékterem padlóján vérbe fagyott holttestére másnap hajnalban találtak rá. 
A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást a tettesek kézre kerítésére. A több szálon folyó felderítés során végül eljutottak a három ópályi fiatalemberhez, akik az eléjük tárt bizonyítékok alapján beismerő vallomást tettek. Elmondták: már korábban elhatározták, hogy hárman mindenképpen pénzt szereznek. Megállapodtak abban, hogy elmennek Tiszabecsre, ahová gyakran jártak üzemanyagot vásárolni, és jól ismerték a játéktermet is. Tudták, hogy három alkalmazott váltja egymást és kora hajnalig nyitva van. Este kilenc után értek a községbe, előbb játszottak a játékgépen, majd a sértettet meghívták egy kólára a szomszédban lévő presszóba. Amikor visszamentek, újra játszani kezdtek, és a tervüknek megfelelően egy alkalmas pillanatban egyikőjük késsel hátba, majd mellbe szúrta a fiatalembert, aki a földre esett, jajgatott, s hogy végképp elhallgattassák, átvágták a torkát. Szörnyű tettük után magukkal vittek több mint 200 ezer forint készpénzt, amin egyformán megosztoztak.  
A tegnap elkezdődött tárgyaláson mindhárom vádlott bűnösnek érezte magát, ám csupán D. I. tett vallomást a bíróság előtt, aki elmondása szerint nem vett részt a gyilkosságban. Aznap este tudta meg, hogy rabolni mennek. Amikor társai dulakodni kezdtek az alkalmazottal, kirohant a teremből. Az első és másodrendű vádlott testvérpár visszavonta a korábban tett nyomozati vallomását és újabban egymásra kenik a gyilkosságot. Mindketten azt állítják, hogy másik végzett a sértettel. Korábban S. R. elismerte, hogy ő csapott le többször a gyilkos eszközzel. Most a bíróság előtt azt mondta, hogy az akkori vallomását a nyomozók kényszerítették ki belőle, s az öccse a gyilkos. A tárgyalás tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

A nyíregyházi városi stadionban hétfőn elkezdődött a rekonstrukció, elkezdték bontani a játékoskijáróval szembeni lelátót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában