Közgyűlés

2022.01.27. 13:13

Elfogadták Nyíregyháza költségvetését

Az esztendő első városi közgyűlésén a település idei büdzséje is a napirendi pontok között szerepelt.

Ismét lesz Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán, amelyet az önkormányzat 8 millió forinttal támogat

Forrás: Archív fotó: KM

Mielőtt az ez évi pénzügyi mérlegre fókuszáltak volna a képviselők csütörtökön délelőtt a városháza Krúdy-termében, a 2023-2025-re vonatkozó önkormányzati fizetési kötelezettségekről esett szó. Az előterjesztésből kiderült, hogy bár a gazdaságvédelmi intézkedések eredményeként tavaly a járvány után dinamikus volt a kilábalás, a globális ellátási láncok problémái, a nyugat-európai energiaválság és az infláció kockázatokat jelenthet a városban jelen lévő multinacionális vállalkozásokra, illetve a kis- és középvállalkozásokra nézve is, ezek pedig befolyásolhatják az adóbevételt. Ezek befolyásolhatják az adóbevételt”.

 

 

– Soha nem volt még ekkora nagyságrendű Nyíregyháza költségvetés – állapította meg dr. Kovács Ferenc polgármester. A főösszeg 75,964 494 991 milliárd forint. – Továbbra is prioritást élvez az intézmények biztonságos működtetése, a városüzemeltetés megfelelő szintű biztosítása, a gazdaságélénkítő beruházások feltételeinek megteremtése.

 

 

Az előző évek stabil, feszes, jól átgondolt, takarékos gazdálkodásának köszönhetően a város jelentős tartalékkal rendelkezik. A béremeléseket kivétel nélkül beépítettük a költségvetésbe: a minimálbér és garantált bérminimum növekedett, a szociális, a kulturális és az egészségügyi ágazatokban, a bölcsődékben foglalkoztatottaknál, valamint a pedagógusoknál is nőtt a bér. Komoly hangsúlyt fektetünk a versenyképességünk növelésére, ösztönző lépéseket teszünk a letelepedni szándékozó vállalkozások részére. Ezzel a szándékkal jött létre a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap, és ezt a célt szolgálják a Déli Ipari Park fejlesztésére kapott kormányzati támogatásokból, valamint saját erőből megvásárolt ingatlanok fejlesztése, amit belátható időn belül értékesítünk a beruházóknak.

 

 

Az idén folytatódik az 5 milliárd forintos útfejlesztés, melynek köszönhetően Nyíregyháza további utcái kapnak aszfaltborítást. A jelenleg futó projektek nagy része záró fázisához érkezett, a 2027-ig tartó új fejlesztési ciklusban megvalósítandó beruházásokból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásból mintegy 50 milliárd forintot kapott városunk.

 

 

– Nyíregyháza 2022. évi költségvetése a törvényi előírások szerint készült el. Az előző  évihez képest 18 százalékkal magasabb összeget tartalmaz. Az intézmények finanszírozása teljes mértékben biztosított, folyamatos a fejlesztés a városon belül, és ez várható az idén is – szólt hozzá Varga János könyvvizsgáló.

 

 

A költségvetést úgy fogadták el, hogy azt az ellenzéki képviselők nem támogatták.

 

 

Napirendi pont volt a Déli Ipari Park fejlesztési területén lévő állami tulajdonú ingatlanok térítésmentes tulajdonba vétele. A kiemelt beruházás négy földrészletet foglal magában, ezek a magyar állam tulajdonában, a közutaknál a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a csatornáknál a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a vagyonkezelésében vannak. A közutak az M3 autópályával párhuzamosan helyezkednek el, a fejlesztési terület megközelítését szolgálják. Amennyiben egybefüggő, körülbelül 100 hektáros terület kialakításának igénye merül fel az esetleges beruházók részéről, abban az esetben szükséges a csatornák áthelyezése, és ez indokolja az ingatlanok tulajdonba vételét.

 

 

Az idei városi nagyrendezvények az alábbi összegekkel támogatják: IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivál 6 millió forint, HELLO Nyíregyháza 5 millió forint, Városnap 6 millió forint, Gyermeknap 2 millió forint, Nemzetközi Néptáncfesztivál 8 millió forint, XIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 6 millió forint, Tirpák Fesztivál 7 millió forint, Évbúcsúztató rendezvények 7 millió forint.

 

Akik a várost üzemeltetik

 

 

A nyíregyházi önkormányzat a 2022. évi költségvetésében a NYÍRVV Nonprofit Kft. részére a közszolgáltatási feladatok elvégzésének ellentételezésére bruttó 4,051 671 milliárd forint összegű kompenzációt biztosít. A városüzemeltetési cég feladatai között szerepel a városi közvilágítás, a közfoglalkoztatás, a csapadék- és belvízhálózat üzemeltetése, az állategészségügyi és járvány-megelőzés, a települési vízellátás, a mezőgazdasági szolgáltatás, a zöldfelület, a helyi közutak, hidak, parkolók fenntartása, üzemeltetése, a  nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában