Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.01.04. 17:30

Erre vártak az állatmentők

A gyepmesteri telepek korszerűsítését célzó rendelet rengeteg otthontalan állat életét mentheti meg.

VNA

Az új rendelet növeli a gazdátlan állatok esélyeit egy jobb életre | Illusztráció: Pexels

Nem csak a szilveszteri ünneplés adhatott okot az állatbarátoknak az elmúlt napokban, hogy pezsgőt bontsanak: elkészült Magyarország „kóborállat-rendelete”, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és működési feltételeit. 

 

– Hosszú évek óta harcoltunk azért, hogy ez a hiánypótló rendelet végre megszülethessen – mondta el lapunknak Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő Egyesület elnöke. – Az ország állatvédő szervezeteivel számos javaslattal, levéllel, kérelemmel és beadvánnyal bombáztuk az érintett szerveket, így mindannyian nagyon boldogok vagyunk. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy milyen hatalmas áttörés, milyen történelmi pillanat ez az állatvédelemben. 

 

Beáta szerint a rendelet azért bír ekkora jelentőséggel, mert az ebrendészeti telepekre eddig nem vonatkozott egy olyan egységes szabályozás, amely most hatályba lép. 

 

Megnövelt esélyek 

 

– Sajnos napi szinten tapasztaltuk, hogy a befogott gazdátlan állatokra csak a halál várt az ország sok-sok pontján – fűzte hozzá. – A rendelet egyik legfontosabb részének tartom, hogy a gyepmesteri telepek eddigi 14 napos tartási kötelezettségét meghosszabbították 45 napra. Ez nagyon-nagyon sokat jelent, hiszen a munkánk során láttunk már olyan eseteket, melyekben ebrendészeti telepek működésére szerződött vállalkozások hihetetlen mennyiségben pusztítottak el állatokat az anyagi haszonért – ez a rendelet pedig mindezt szerencsére nagyban megnehezíti majd. Nyilván nem egyik napról a másikra lesz általános mindenhol az átláthatóság és az ellenőrizhetőség, de végre elindulhat egy folyamat pozitív irányba. 

 

Az állatmentő szerint eddig egyáltalán nem volt ritka, hogy egyes telepeken már rögtön a befogás utáni 15. napon, sőt jogsértő módon akár még hamarabb is halál várt a gazdátlan ebekre. A 45 napra előírt hosszabbítással nemcsak arra nőtt meg az esély jelentősen, hogy visszajuthassanak a gazdájukhoz azok az állatok, melyeket valóban hazavárnak, hanem arra is, hogy az állatmentő szervezetek minél több telepre eljuthassanak, és minél több otthontalan ebet vehessenek a szárnyaik alá – ez pedig sokszor az életet jelenti a halál helyett. 

 

– Szintén hatalmas eredmény, hogy az ebrendészeti telepeknek részletes nyilvántartást kell majd vezetniük a befogott állatokról, illetve egy honlapon közzé is kell tenniük a fotójukat egy leírással – tette hozzá Beáta. – Ez megnöveli az esélyeket a gazdához kerülésre, és a mi munkánkat is nagyban segíti. Ezelőtt sok telepnél csak akkor tudtuk meg, hogy milyen sok állat várja, hogy megmentsék, amikor személyesen ellátogattunk a helyszínre, így pedig már előre feltérképezhetjük, hogy pillanatnyilag hol van ránk a legnagyobb szükség, és sokkal tervezhetőbbé, szervezettebbé válhat a mentési folyamat. 

 

Még vannak tervek 

 

A „kóborállat-rendelet” egy már korábban bevezetett jogszabályra is ráerősít, hiszen 2013 óta kutya csak azonosító mikrochippel cserélhet gazdát. Ez mostantól kifejezetten a gyepmesteri szolgáltatásban is kötelező, sőt: az eb veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással adható majd örökbe. Ezentúl a kihozatalért díj nem kérhető, ez pedig az állatmentő szervezeteknek is rengeteg költséget vesz le a vállukról. Vidra Beáta szerint ez a rendelkezés elősegíti a felelős állattartás terjedését, illetve megakadályozza, hogy az illegális szaporítótelepek üzemeltetői az ebrendészeti rendszerből szerezzenek tenyészállatokat. Kiemelte: megyénkben szerencsére már most is vannak olyan ebrendészeti telepek, melyek eddig is az új rendeletben megfogalmazottakat követték, és nekik nem is okoz majd nehézséget az átállás – ellentétben azon szolgáltatásnyújtókkal, amelyek eddig nem sokat törődtek az állatok sorsával. 

 

És mi lehet a következő nagy lépes, amelyre az állatvédők vágynak? Beáta szerint fontos lenne, hogy a jövőben a hobbiállatok tartását is feltételekhez kössék, ezzel akadályozva meg, hogy a visszaeső állatkínzók vagy mindazok, akik nem tudnak megfelelően gondoskodni egy négylábúról, újra meg újra hazavigyenek egy szenvedésre ítélt állatot – de ez még a jövő zenéje. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában