Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.01.13. 17:30

Folytatódik a hétvégi oltás a háziorvosoknál

Egy szombat januárban, ami csak az ­oltásról szól a praxisban.

KO

Dr. Soós Zoltán beoltja betegét a Pfizer harmadik adagjával | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó:

Elstartolt a hétvégén az oltási akciónap a háziorvosoknál, amikor is regisztráció nélkül lehetett kérni a koronavírus elleni védőoltást immár nemcsak a kórházi oltópontokon, hanem a praxisokban is. A múlt szombaton több nyíregyházi és vidéki rendelőben is oltottak, zömmel az emlékeztető adagot kapták a páciensek, de voltak, akik az elsőt vették fel. Ugyanis ahol a munkavégzéshez előírják a védettségi igazolványt, ott a dolgozó mérlegel, és a legtöbb esetben az oltás mellett dönt. Az elmúlt időszakban számtalan olyan intézkedés született, amellyel a lakosság átoltottságát szeretnék tovább növelni. 

 

– A munkahelyemen azt kérték, január 31-éig oltassam be magam koronavírus ellen, nem húzhatom tovább az időt, pályakezdő vagyok, nem szeretnék kiesni a munkából – mondta el lapunknak egy fiatal hölgy szombaton dr. Soós Zoltán háziorvosi rendelőjében. A nyíregyházi praxisban egész nap rendelési időn kívül oltott a doktor. Az említett hölgytől megtudtuk, az elmúlt egy évben rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó információ zúdult rá, emiatt teljesen elbizonytalanodott, hogy beoltassa-e magát. Bevallása szerint nem oltásellenes, de nem igazán tudta eldönteni, melyik oltóanyagtípusban bízhat meg. 

 

– Hirtelen ütötte fel a fejét a járvány, mindössze egy év alatt fejlesztették ki rá a védőoltást, ahogyan másoknak, nekem is ez adta a dilemmát. Maximálisan megbízom a háziorvosomban, s azt kifejezetten értékelem benne, hogy érdekelte az én álláspontom is, így végül a már az influenza elleni oltásnál hosszú ideje használt, jól bevált, régi mechanizmus alapján működő Sinopharm mellett döntöttem – nyugtázta Kinga, aki nem esett át a fertőzésen, s ezek után már nem is szeretne. 

 

Biztonságban az oltással 

 

Néhány székkel arrébb a rendelő várótermében Szánkai Nikolett ült. A harmadik oltásért jött, bár saját elmondása szerint minden injekció előtt izgul egy picit, nem látszott rajta a feszengés. Mint mondta, az előző két Pfizertől sem voltak panaszai, talán egy kis fáradtság mindössze, ezért maradt az amerikai fejlesztésnél. 

 

– Nem estem át a betegségen, s nem is a fertőzéstől való félelem hozott el először tavaly tavasszal a rendelőbe, hanem a korlátozások miatti bezártság. Úgy tartottam, ha be vagyok oltva, szabadon utazhatok, mozoghatok, egyébként pedig a munkám is megkívánja, hogy biztonságban legyek, fotósként elég sok emberrel találkozom. Mind a három vakcinát itt, a rendelőben vettem fel. Szívesen jöttem mind a háromszor a háziorvoshoz, mert várakozás nélkül, nyugodt körülmények között kaptam meg az oltást. Szerintem sokan így vannak ezzel, bár látjuk, nagy a teher a praxisokon is – jegyezte meg Nikolett. 

 

Az elsőért is mentek 

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, ebben a hónapban folytatódnak az oltási akciónapok. A kórházi oltópontokon kívül január négy hétvégéjén a háziorvosoknál is fel lehet venni a koronavírus elleni védőoltást, előzetes időpontfoglalás nélkül. Pfizer-, Sinopharm- és Janssen-oltóanyagot igényelhetnek a praxisok. Dr. Soós Zoltán az elmúlt hétvégén vállalta a pluszfeladatot. 

 

– Bár előzetes időpontfoglalás nélkül lehetett volna jönniük a pácienseimnek, nem volt köztük olyan, aki ne hívott volna fel minket előzetesen. Természetesen tudtunk időpontot adni, mindenki befért 10 és 18 óra közé. 

 

– A szombat azoknak kedvező, akik a hétköznapokban elfoglaltak, s nem szeretnének elkérezkedni a munkából a néhány másodperces szúrás miatt. Egyébként a Szent István utcai rendelőnkben dr. Kovács Emília is oltott, az ő páciensei között is volt, aki az első oltást kapta meg, mindig meg lehet győzni új embereket is – tette hozzá Soós doktor. 

 

Nem kell utazni 

 

A vidéki és főként a kisebb településeken praktizáló orvosok szerint az ilyen akciónapok elsősorban a pácienseik „kényelmét” szolgálják, ugyanis nem kell elutazniuk a járási szakrendelőbe vagy a kórházi oltópontra, megkapják helyben a szérumot, s még a regisztrációt is elvégzik helyettük a rendelőkben. 

 

Dr. Laczkó László nem panaszkodik, vegyes praxist visz Tiszadadán, így nemcsak a felnőttek, de a 12–18 év közötti fiatalok is jelentős számban kérték tőle az oltást, összesen 1100-an. Mint megtudtuk, az átoltottság több mint 70 százalékos ebben a körzetben. 

 

– A szombati „háziorvosi akciónapon” 45 vakcinát adtam be, ezen a héten pénteken a járási szakrendelőben is oltok. Tömeges oltásnak titulálják a januárban kijelölt napokat, valóban nem szükséges regisztrálni rájuk, de a praxisoknak tudniuk kell, mennyi oltóanyagot hozzak be a népegészségügyi hivataltól a rendelőbe, tehát ugyanúgy toborozni kell rá az embereket. A páciensek sem ücsörögnek a rendelőben feleslegesen, hanem időpontra érkeznek hozzánk, amit előzetesen telefonon kérnek. Egyszóval egy plusz „munkanapot” jelent ez nekünk, annyi könnyebbséggel, hogy közben nem rendelünk. A páciens pedig mégiscsak jól jár, mert helyben kapja meg az oltást. KO 

 

Az oltási akciók időpontja a kórházi és kijelölt járásközponti oltópontokon (szakrendelőkben): január 13–15., január 20–22. és január 27–29. Csütörtöki napokon 14–18 óra között, péntekenként 14–18 óra között és szombaton 10–18 óra között várják azokat, akik fel szeretnék venni a védőoltást. Emellett a háziorvosoknál is tartanak oltási akciónapokat még három hétvégén ebben a hónapban. Az időpont a praxisokra van bízva, mikor vállalják a pluszfeladatot. Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában