Képzés

2022.01.28. 13:41

Házhoz megy a Nyíregyházi Egyetem

Szeptemberben már elindulhat a képzés Mátészalkán.

Mátészalka nagy lépés előtt áll –  erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken a Szentpétery Zsigmond Művelődési Központ és Színházban.

– Nagy öröm számunkra, hogy Mátészalkán is létrejön a közösségi felsőoktatási képzési központ – mondta Vassné prof. dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. – Már lehet jelentkezni a gépészmérnöki-, valamint csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzésre. Azoknak a Mátészalkán és környékén élő fiataloknak hozzuk házhoz a képzést, akik szeretnének tovább tanulni, de nehezen tudnák megoldani a bejárást a Nyíregyházi Egyetemre. A leendő hallgatókat az egyetem oktatói fogják tanítani, a gyakorlati képzést is helyben valósítjuk meg. Ezen felül minden diáknak biztosítjuk szükség esetén a digitális oktatást, továbbá egyetemi polgárként lehetőségük lesz a könyvtárhasználatra és a nyelvtanulásra. Azt üzenjük ezzel, hogy a fiatalok ne menjenek máshová tanulni és egyúttal maradjon helyben a szakképzett munkaerő. Az egyetem rektora hozzátette, legalább tíz hallgató esetén indítják a szakokat, és évfolyamonként harminc diáknál többet nem vesznek fel.

 

Szintet lépnek

 

– Mátészalkát a környéken eddig is iskolavárosként emlegették – mutatott rá Kovács Sándor országgyűlési képviselő. – Eddig a középiskoláknál húzódott a felső határ, most lépünk egy szintet. Három évvel ezelőtt keresett meg a mátészalkai képzés ötletével az egyetem rektora és az első pillanattól támogattam a gondolatot.

 

– Azt szeretnénk, hogy Tudományos és Technológiai Ipari Parkká váljon a mátészalkai ipari park – emelte ki dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere. – Ehhez szükség van szakemberekre, olyanokra, akiket helyben képeznek majd a Nyíregyházi Egyetem két kihelyezett szakán. Korábban az volt a cél, hogy minél több munkahelyet teremtsünk a régióban. Ma már helyenként az a gond, hogy a cégeket ellássuk megfelelően képzett munkaerővel. Gépészmérnökökből jelenleg hiány van az országban, így a térségünkben is és ha arra gondolunk, hogy csak városunkban a közeljövőben két bölcsőde is épül, akkor könnyen beláthatjuk, hogy az egyetemi képzésben részt vevőknek stabil munkájuk lesz a városban vagy a környékbeli településeken. A szeptemberben induló képzésben az egyetem a szakembereket és a tudásanyagot biztosítja,  a város részéről pedig a Mátészalkai Kulturális Nonprofit kft. költségvetésében biztosítjuk az oktatáshoz szükséges helyiségeket és azon fenntartását.

 

– Az egyetemi képzések pénteken délután és szombaton lesznek – mondta dr. Juhászné dr. Kicsák Marianna, Mátészalka alpolgármestere, hozzátéve: így azok is részt vehetnek benne, akik munka mellett végeznék el az egyetemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában