Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.01.31. 12:29

Két órán át sztrájkoltak a pedagógusok

Sztrájkkal kezdődött január utolsó napja több iskolában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet és a Pedagógus Szakszervezet hirdette meg a munkabeszüntetést hétfőn 8-10 óráig. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is csatlakoztak az országos kezdeményezéshez. A főbb követeléseik: béremelés, munkaterhek csökkentése és ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen.
 

– A még elégséges szolgáltatásban foglaltak szerint jártak el az érintett iskolákban: a sztrájkban nem résztvevő kollégákkal oldották meg a gyerekek felügyeletét. Amennyiben ez nem volt megoldható, mert a sztrájkban résztvevők száma magas, akkor a sztrájkolóknak is részt kellett venniük a még elégséges szolgáltatás biztosításában – reagált érdeklődésünkre
Fülöp Attila, a Pedagógus Szakszervezet megyei elnöke. – Alapvetően a gyerekek a szokott időben érkezett az oktatási intézményekbe, ahol a szükséges feladatokat a kollégák ellátták. Amennyiben a szülők mégis úgy döntöttek, hogy csak 10 órára viszik iskolába a gyereküket, megtehették, a gyerekek hiányzásait az iskolák házirendjében foglaltaknak megfelelően kell igazolni. A diákok felügyeletét az órarend szerint kellett megoldani a megadott tanteremben, azonban a még elégséges szolgáltatás keretein belül a csoportokat össze lehetett vonni a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett. Mivel a tízóraiztatás nem minden intézménytípust érint, ezt az adott iskolában a szokásoknak megfelelően kezelték. A sztrájk ideje 8-10 óráig tartott. Utána a megszokott rendben látták el a pedagógusok az oktatási-nevelési feladatokat. Bízunk benne, hogy a sztrájk eléri a célját – tette hozzá Fülöp Attila.


Kerestünk több megyei iskolai intézményvezetőt, akik nem éltek a nyilatkozat lehetőségével.

Címkék#sztrájk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában