Lezuhant és meghalt

2022.01.17. 11:30

Leszakadó, veszélyes erkélyek - rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető a tragédia

Az erkélyek, korlátok ellenőrzése a tulajdonos felelőssége.

Fotó: [email protected] +36305431120

Mint ahogy arról beszámoltunk, a múlt héten Budapesten kiszakadt egy társasház erkélyének korlátja, egy nő pedig lezuhant, s meghalt. 

– Az eset mind büntető, mind polgári eljárás megindításának alapját is képezheti, de ez csak a baleset pontos körülményeinek, a szakértői vélemények ismeretében dönthető el – mondta lapunknak dr. Resán Gergely nyíregyházi ügyvéd. Kíváncsiak voltunk arra, kinek a felelőssége a korlátok ellenőrzése, s hogy mit tehetnek a tulajdonosok a tragédia elkerülése érdekében. 

 

A régi korlát veszélyforrás lehet

 

– Alapvetően a társasház alapító okiratában foglaltak határozzák meg azt, hogy kinek a felelőssége a társasház egyes részeinek, helyiségeinek a karbantartása, az állagmegóvás és a felújítás – mondta el lapunk érdeklődésére a LAKISZ Kft. ügyvezetője. Siktár Valéria hozzátette, akad olyan, hogy egy erkély magántulajdonban van, de olyan is előfordul, hogy a tulajdonjog közös. 

 

Ha gond van, intézkednek

 

 – Természetesen a hozzánk tartozó társasházak állapotát rendszeresen ellenőrizzük, ahogy a lakók jelzéseire is azonnal reagálunk. Konkrétan az erkélyekre vonatkozó, célzott ellenőrzéseket nem szoktunk tartani, de ha gond van, intézkedünk. Nemrég például az Ungvár sétányon, illetve az Arany János utcán több erkélyt is felújítottunk – említette az ügyvezető, akitől megtudtuk, még akkor sem ellenőrizhetnének szúrópróbaszerűen egy erkélyt, ha az közös tulajdonban van, mert ahhoz a lakáson mindenképpen át kellene haladni, ami pedig magántulajdon.

 

 – Ha egy erkély megrongálódik, például az üveg megsérül, azt a lakók jelezni szokták – tette hozzá Siktár Valéria, akitől megtudtuk, a megyeszékhelyen nem jellemző, hogy kőből épült volna egy erkély, vagy annak a korlát része. – Ha a lépcsőház, vagy a folyosó korlátjával minőségi probléma van, azt orvosoljuk, ilyenkor a felújítást a közös költségből fedezzük – tudtuk meg a LAKISZ Kft. ügyvezetőjétől. 

 

Jelenteni kell a meghibásodást 

 

– A fővárosi eset mind büntető, mind polgári eljárás megindításának alapját is képezheti, de ez csak a baleset pontos körülményeinek, szakértői vélemények ismeretében dönthető el – tájékoztatta lapunkat dr. Resán Gergely. A nyíregyházi ügyvéd elmondta: a társasházakról szóló 2003-as CXXXIII. törvény szerint az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát, a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy a lakások tulajdonosainak közös tulajdonába tartozik, de a jogszabály értelmében a lakóközösség az alapító okiratban köteles meghatározni ezek körét.

 

 – Alapesetben az erkély a lakás tulajdonosáé, de a tartó- és szerkezeti elemei, így a kőkorlát is a társasház felelősségi körébe tartozik, hacsak az alapító okirat másképp nem rendelkezik – hívta fel a figyelmet az ügyvéd. Resán Gergely szerint fontos tudni, hogy a lakás tulajdonosa köteles jelenteni a közös képviselőnek, ha a tartóelemben, a korlátban bármilyen meghibásodást tapasztal, de ha bérlő él a lakásban, a meghibásodásról neki kell értesítenie a tulajdonost. Ha a hibát a közös képviselőnek jelzik, ő köteles elvégeztetni a műszaki vizsgálatot, s a javításig megtilthatják az erkély használatát. – Ahhoz, hogy elkerüljük a baleseteket, az esetleges hibát azonnal jelezni kell a közös képviselőnek. Az erkély tartószerkezetének javítása a társasház kötelezettsége, de ha például az erkély burkolata sérül meg, annak felújítása a lakás tulajdonosának kötelessége. Ilyenkor a javítást haladéktalanul el kell végeztetni, és ha erre nincs forrás, inkább ne használjuk az erkélyt – zárta Resán Gergely. 

 

Forduljanak szakemberhez! 

 

Végh József építész, a megyei területi építész kamara elnöke szerint a korlátok, mellvédek számos műszaki megoldással készülhetnek, így lehetnek tömör, részben, vagy teljes mértékben áttört kialakításúak. 

 

– Egy korlát élettartamát az alkalmazott anyagok, mindenekelőtt a rögzítő szerkezetek műszaki megoldása és tartóssága alapvetően meghatározza. Ha egy korlát tönkremegy, elhasználódik, annak többnyire vannak előjelei, amit a rögzítések környékén repedések, korrózióra utaló kihulló törmelék, anyaghiány és az előbbiekkel összefüggő romló stabilitás is jelezhet. Ha baj van, és nem tudjuk megítélni a helyzetet, hívjunk szakembert: első körben építész vagy statikus tervező, építésügyi szakértő segíthet a probléma megítélésében. 

 

– Amennyiben a helyzet nem ennyire egyértelmű, a korlát anyagának függvényében célszerű kőműves, lakatos, ács vagy asztalos szakemberhez fordulni és konkrét javítást kérni. A korlátok tudomásom szerint nem képeznek külön vizsgált, speciálisan szabályozott és ellenőrzött témakört a szakmai gyakorlatban, azonban egyes tragikus események, ismétlődő balesetek ráirányíthatják a figyelmet – mondta Végh József építész. 

 

Borítókép: Az esetleges hibát azonnal jelezni kell a közös képviselőnek |  Illusztráció: Sipeki Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában