Helyi közélet

2022.01.05. 20:00

Megállás nélkül dolgoztak a taxisok

Az évbúcsúztató bulik éjszakáján reggel nyolcig folyamatosan csörögtek a diszpécserek telefonjai.

VNA

Szilveszterkor nem sok utasra várakozó taxit láthattak a járókelők Nyíregyházán | Illusztráció: KM-archív/Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Szilveszterkor taxit fogni nem egyszerű feladat: ilyenkor sokan találkoznak azzal a problémával, hogy akár félórányi próbálkozás után is foglaltak a társaságok telefonvonalai, és csak türelmes várakozás után sikerül beszélni a diszpécserrel. Ennek az oka egyszerű: ezen az éjszakán rajtunk kívül mindenki más egy-egy szabad autóra vár. 

 

– A forgalom az előző szilveszterhez képest sokkal jobb volt, hiszen akkor a járványügyi korlátozások miatt fele annyi munkánk volt, mint most – mesélte lapunknak Zatureczki Pál, a Szabolcs Taxi ügyvezetője. – Elmondhatom, hogy volt annyi utasunk, mint a járvány előtti utolsó szilveszterkor, pedig még ezúttal is sok buli, rendezvény elmaradt. Volt munkánk bőven, szinte a teljesítőképességünk határait feszegettük, és mint ahogy ez korábban jellemző volt, a taxik iránti kereslet túlszárnyalta a kínálatot. 

 

Telefoncsörgés reggelig 

 

 

Nem meglepő, hogy az év utolsó napjának méltó búcsúztatása után ilyen sokan szeretnék igénybe venni a taxisok szolgáltatásait. Zatureczki Pál szerint a szilvesztert nem egy átlagos pénteki vagy szombati bulinaphoz kell hasonlítani, hiszen ilyenkor azok is kimozdulnak otthonról, akik egyébként egész évben nem járnak bulizni. Jellemző, hogy sokan töltik ezt az estét barátoknál és rokonoknál, és onnan is taxival szeretnének hazamenni, hiszen az éjféli pezsgős koccintást senki nem hagyja ki szívesen. 

 

– Bár az idén Nyíregyházán indítottak éjszakai buszjáratokat, ez sem csökkentette a forgalmunkat – tette hozzá. – Szerintem ha háromszor annyi autónk lett volna, mint amennyi rendelkezésre állt, még az is kevés lett volna. Szilveszteréjjel három diszpécserünk dolgozott folyamatosan, mégsem győzték a hívásokat. Csak gondoljunk bele: Nyíregyházán él majdnem 120 ezer ember. Ha közülük csak 10 ezren szerettek volna taxival hazajutni, és hajnalban mindannyian telefonálni kezdtek, az hatalmas terhelést jelent – mind a telefonvonalakra, mind arra a körülbelül 100 taxisofőrre, aki dolgozott aznap éjjel. 

 

– Hozzánk is érkeztek olyan panaszok, hogy nem tudtak elérni minket. Nagyon sajnáljuk, hogy nem tudunk mindenkinek autót biztosítani, illetve csak több próbálkozás után válaszolhattunk a hívásukra, hiszen egyáltalán nem célunk, hogy felbosszantsuk az utasokat. Ilyenkor azonban lehetetlen az összes beérkező telefonhívást azonnal fogadni – mondta el Zatureczki Pál. – Az első autóigények már este 11 óra körül befutottak, és reggel 8-ig folyamatosan égtek a vonalak. Sőt: több taxis is mesélte, hogy még elsején napközben is számos olyan utasuk volt, akik a szilveszteri buliból akkor indultak haza, mert előbb kialudták magukat a házigazdánál. 

 

Nehéz időszak 

 

 

Akik az utóbbi kategóriába tartoztak, azoknak sem volt könnyű dolguk, hiába csappant meg nappalra az éjszakai őrült forgalom és túlterheltség. Mivel a legtöbb taxisofőr egész éjjel dolgozott, a nagy dömping után pedig hazament pihenni, újévkor nappal csak kevesen maradtak az utakon – az akkor hazaindulóknak pedig rajtuk kellett osztozniuk. 

 

– Az ünnepek alatt nem győztük a sok munkát, és bár olyan forgalmat tapasztaltunk, mint a járvány előtt, sajnos a költségeink is megemelkedtek. Az üzemanyag ára most rögzített, de még így is magasabb, mint tavaly ilyenkor. Szilveszterkor egyébként ugyanazt a tarifát használtuk, mint az év bármely másik napján, de nem kizárt, hogy hamarosan emelnünk kell majd – fűzte hozzá az ügyvezető. – A világjárvány sajnos minket is megtizedelt, és jóval kevesebb taxis dolgozik most, mint azelőtt. Sokan kénytelenek voltak szakmát váltani, hiszen amikor megjelent nálunk is a vírus, az egyötödére estek vissza a hívásaink. Most annak örülünk, hogy eddig túléltük ezt a nehéz időszakot, és már látjuk az előjelét annak, hogy a jövőben javulhat a helyzet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában