Covid

2022.01.26. 14:00

Minden, amit tudni akartál a gyorstesztről! Egy nyíregyházi gyógyszerészt és a kemecsei háziorvost kérdeztünk!

A gyorsteszt segíti a fertőzöttek azonosítását és izolációját.

KO, MI

Aki nem szakszerűen végzi el a teszteket, fals eredményt is kaphat

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Január utolsó hetében rengetegen fordulnak orvoshoz felső légúti panaszokkal, az utóbbi hetekben a patikák forgalma is megnőtt, sokan vásárolnak Covid-gyorsteszteket. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy hasznosak az otthon elvégezhető tesztek, azonban nem mindegy, mikor végezzük el a vizsgálatot. 

– Figyelembe véve a fertőzés lappangási idejét, ajánlatos a tünetek megjelenésekor vagy az azt követő 1-2 napban tesztelni, hogy megbízható eredményt kapjunk. Sokan tünetek nélkül is elvégzik a vizsgálatot, mert fertőzött személlyel találkoztak, vagy egy légtérben dolgoztak, de felesleges addig tesztelni, amíg nem jelentkezik orrfolyás, köhögés és láz. Ha valaki betegnek érzi magát, inkább maradjon otthon, ha fertőzött személlyel egy háztartásban lakik, tesztelje le magát, mielőtt közösségbe megy. A patikákban kapható tesztek erre alkalmasak, és a fő szabály szerint ha pozitív, már PCR-tesztre sem küldik tovább a háziorvosok a beteget – avatott be a mindennapi gyakorlatba Nagy Zsombor gyógyszerész. 

 

Orrüregből, nyálból vett minta 

Nagy Zsombort arról is kérdeztük, milyen típusú tesztek kaphatóak patikai forgalomban, és melyik milyen megbízhatósággal használható. 

– Az érzékenységük hasonló, és sokkal szélesebb a paletta, mint a járvány elején volt. Van olyan, amelyikkel az orrüregből kell mintát venni, és van, amelyik a nyálból mutatja ki a vírus jelenlétét. Az orrüregből vett mintáknál oda kell figyelni, hogy szabályosan végezzük el a vizsgálatot, ebben segít a mellékelt útmutató. A nyáltesztet gyerekeknek viszik, egyszerű, gyors a használata, és a gyerek nem ijed meg attól, hogy az orrába nyúlnak egy pálcával. Háromezer forint körül már lehet venni otthoni használatra Covid-gyorstesztet, ami a következő időben is „kelendő” lesz, ugyanis a koronavírus okozta tünetek nagyon hasonlítanak az influenzáéhoz, és senki nem akarja hordozni a betegséget, elfertőzni a közösséget, ahol dolgozik, vagy az iskolát, ahová jár. Egyvalami nagyon fontos az otthoni tesztelésnél: orrból vagy nyálból vett mintát vizsgáljunk, mert az mutatja ki, ha valaki megfertőződött, a vérből vett minta az antitestet jelzi – tette hozzá a gyógyszerész. Megtudtuk, vannak olyan munkahelyek, ahol naponta vagy hetente tesztelik a munkavállalókat, a cégek többségénél le is tesztelik őket, ha néhány napon belül többen megbetegednek egy közösségben. 

Mint ismert, tavaly év végén újabb antigéngyorstesztek érkeztek a háziorvosi praxisokba is. 

Lázas állapot 

Dr. Gerzon László kemecsei háziorvos is megerősítette, akkor indokolt a szűrés, ha megjelennek bizonyos felső légúti és egyéb tünetek. 

– Amennyiben a beteg lázas, köhög, folyik az orra, és elviselhetetlen torokfájdalma van, akkor antigéngyorstesztet végzünk nála. Ezekből általában napi 10-15-öt csinálunk, és az esetek 60 százalékában ezek pozitívak. A PCR-tesztre akkor küldjük az embereket, ha az említett tünetek fennállnak, de az antigénteszt negatív. Az is elképzelhető, hogy negatív lesz, de pár nap múlva már változhat az eredmény, és a tünetek indokolják a szűrés megismétlését. Mindig a klinikum, a beteg tünetei határozzák meg, hogyan tovább, milyen terápiát és kezelést alkalmazunk – tudtuk meg a háziorvostól, aki hozzátette: a háziorvosok a közelmúltban is kaptak gyors­teszteket, s ez a mennyiség elegendő a napi szűrésekhez. 

Persze gyorstesztet már nem csak a háziorvos végezhet, az is előfordul, hogy a beteg a patikában vásárolt eszközzel, otthon szűri magát, és az eredmény birtokában keresi fel az orvosát. 

Dr. Gerzon László elmondta, ha a beteg pozitív teszttel fordul hozzájuk, kontrollszűrést végeznek, és ha ismét pozitív az eredmény, akkor jelentik a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé az esetet. Az viszont nem jellemző, hogy valaki eltitkolná az otthoni vizsgálat eredményét, sőt, többen akkor is szólnak, ha gyanús tüneteket észlelnek magukon, de a gyógyszertári teszt negatív eredményt mutat. Ekkor szintén kontrollvizsgálat következik, ami minden kétséget kizáróan mutatja meg az eredményt. – Rengeteg termék van már a patikákban, ezek között nehéz eligazodni, ezért azt javaslom, ha valaki az említett tüneteket tapasztalja, keresse fel a háziorvosát. Az orvos a vizsgálat után eldönti, kell-e tesztelni. Mi a rendelési idő végén külön sávot biztosítunk a Covid-szűrésekre, ezért tanácsos élni az ingyenes lehetőséggel. Persze vannak, akik nem akarnak rendelői körülményeket, és a gyógyszertárban vesznek tesztet, ami teljesen rendben van – hangsúlyozta dr. Gerzon László. 

Gyógyszerek, erősítők 

Az orvosok azt javasolják, ha valaki megbetegszik, de már beoltották, és nincsenek súlyos tünetei, maradjon otthon, igyon sok folyadékot, szedjen lázcsillapítót, valamint a szokásos immunerősítőket, cinket, szelént, D-vitamint, C-vitamint, köhögéscsillapítót, köptetőt, valamint az orvos által felírt gyógyszert is váltsa ki. Ha 4-5 napig nem megy le a beteg láza, sokat köhög, fullad, zavarttá válik, vagy más súlyos tünet jelentkezik nála, keresse fel az orvost.

Címkék#gyorsteszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában