Kelet-retró

2022.01.17. 10:19

Mint az ókori Rómában a gladiátorok a vadállatokkal, úgy küzdött a libapásztor Balkányban 5 kutyával

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1982. január 17., vasárnap

 

A 15 éves menyasszony esete

 

Az ötlet kitűnő volt: keressem meg 1981 legfiatalabb, 15 éves menyasszonyát, pontosabban asszonyát. Hiába azonban a legjobb ötlet, ha a megírás elé elháríthatatlan akadályok tornyosulnak. Ezúttal így történt, mert kiderült: a nej ez év januárjára már az elváltak statisztikáját gazdagította. 
Varga Lászlóné, a nyíregyházi anyakönyvi hivatal sokat látott tisztviselője szerint nem mondható az eset ritkának, még akkor sem, ha korengedményes házasság egy évben jó ha hat, vagy hét köttetik. (A menyasszonyok 16., a vőlegények 18. életévük alatt csak gyámhatósági engedéllyel léphetnek frigyre.) 
- A menyasszonyok egyharmada 20 éves kor alatt kötteti be a fejét, közülük egy, kettő pár hónapon belül visszajön, természetesen nem esküdni, hanem válni. Sokan olyan hamar válnak, hogy tán még összeveszni sem volt idejük - véli Varga Lászlóné. 
Bizonyságként az 1979-es nagykönyvet üti fel, mely 1084 pár adatait tartalmazza. Némi számolás után kiderül: röpke két év együttlét után 65 házasság bomlott fel.

 

1992. január 17., péntek

 

Mint az ókori Rómában a gladiátorok a vadállatokkal, úgy küzdött a libapásztor Balkányban 5 kutyával 

 

A 44 éves, 168 cm magas, 65 kilós férfit a megyei kórház baleseti sebészeti osztályára életveszélyes állapotban szállították. A lelkiismeretes kezelés hatására már sokkal jobban van, s így a történetet tőle hallottuk. 
- Január 14-én este Balkányban, a Felszabadulás telepi nagy, szabad placcon hazafelé baktattam - mondta a sérült, akin az arca és a mellkasa kivételével szinte mindenütt kutyaköröm- és fogmarás behegedt nyomai láthatók. Egyébként libapásztor, s a munkáját 5 kutya segíti, melyek végül is megtámadták.
- Téptek, martak, ahol tudtak, én meg amennyire erőmből tellett, ütöttem, vágtam, forogtam - folytatta a férfi. - Már az is átvillant az agyamon, itt halok meg, a kutyák elevenen szednek szét. Torkom szakadtából ordítottam a kollégámnak, s az állatokat ő fékezte meg. A hóban véresen anyaszült meztelenül feküdtem. Az ebek a ruhámat szétszaggatták. 
- A sötétben mielőtt a kicsivel játszani kezdtem, a többinek szólni kellett volna. Akkor megismerik a hangomat és nem jönnek rám. Ha a jószág betüzesedik, semmi sem számít neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában