Tiszavasvári

2022.01.21. 08:57

Patkány ellen gyöngybagoly

Nem kell méreg a rágcsálók ellen, ha a ragadozó madár befészkel.

JG

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszavasvári Csoportjának tagjaival eredetileg sasokat számlálni indultunk, de erről a szándékról hamar le kellett tenni a köd miatt. 
 


Együtt élni 

 


– A köd önmagában még nem olyan nagy gond, ha nem olyan sűrű, mint most – mondja Polyák Ferenc, a tiszavasvári csoport titkára. – Ettől még a madár berepülhetne látóhatáron belülre, de nem fog, mert enyhén szólva sem keresi az ember közelségét. A távcső is azért van nálunk mindig, mert még tiszta időben sem engednek közel magukhoz a szárnyasok. 
Ennek az ellenpéldájáról beszél dr. Legány András, a csoport elnöke. 


– Angliában teljesen más az állatok és az emberek együttélése – mondja. – Ott az emberek nem zavarják a madarakat, egyszerűen hagyják őket élni. Nem is etetik a szárnyasokat, mert tudják, ezzel több kárt okoznak, mint hasznot. Saját szememmel láttam az egyik városban, hogy egy út szélén toporgó vadlúd és fiókái miatt a rendőr leállította a forgalmat, hogy biztonságban át tudjanak kelni. Az autósok közül senki sem türelmetlenkedett, tudomásul vették, a ludaknak ugyanolyan joguk van a területet használni, mint az embereknek. Ezért úszkálnak a parkokban, a tavakban és a szökőkutakban is a vadkacsák az emberektől egy-két méternyi távolságban. 
 


Fegyver a patkányok ellen 

 


Ha sasokkal nem is találkozunk, de fenyőrigókkal igen. Polyák Ferenc mutatja a telefonján az alkalmazást, amivel rögtön fel lehet vinni az országos rendszerbe a megfigyelt madarakat. 
A Fehér-sziknél vagyunk, a terület lehetne turisztikai látványosság is, jelenleg azonban csak egy kilátó jelzi, van itt valami, amit érdemes szemügyre venni. 


– Felmerült ötlet szintjén, hogy lehetne oda olyan odút kihelyezni, ahová a gyöngybaglyok befészkelnek – mondja a madárfészkek nagy ismerője és gyártója, Zsíros Sándor. – Gyorsan el is vetettem, mert túl közel van a főút, félő, hogy vadászat közben az autósok elütnék ezt az ember számára nagyon hasznos madarat. 

 


Zsíros Sándor életében eddig legalább 500 fészket épített és helyezett el Tiszavasvári környékén. 

 


– Talán kevesen tudják, a gyöngybagoly megszokta az ember közelségét. Több fészket is telepítettem már magtárba, istállóba. A gazdák utána nem győztek hálálkodni, mert ahol a bagoly megjelent, ott tavasszal ugyanannyi gabonát találtak, mint amennyit ősszel betettek, a pockok egy szem kárt nem csináltak. Volt, aki azért hálálkodott, mert már nem kellett többet patkánymérget vennie. A bagoly megoldotta helyettük a problémát. 


 

Borítókép: Polyák Ferenc mutatja az alkalmazás használatát | Fotó: Jernei Gábor

Címkék#madár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában