Kelet-retró

2022.01.07. 16:00

Római ezüstpénzt találtak Tyukodon

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1972. január 7., péntek

 

Római ezüstpénzt találtak Tyukodon 

 

Egy agyagedényben 37 darab római ezüstpénzt talált oszlopásás közben portáján Bakó Pál tyukodi lakos. A szakemberek megállapították, hogy az ezüstérmék a második századból származnak: Antonius és Marcus Aurelius veretei.

 

A leletnek numizmatikai jelentősége mellett történelmi értéke is van. Alátámasztja a történészeknek e korra vonatkozó megállapításait. A lelőhely ugyanis az egykori római birodalom, Dácia tartományának külső peremén feküdt, ahova a második század közepén megindult gót vándorlás elől menekülő népek - vandálok, carpok, szabad dákok - nyomultak be, egészen a birodalom határáig. E népcsoportok gyakran betörtek Dáciába, s onnan gazdag zsákmánnyal tértek meg. A most megtalált római pénz is zsákmány formájában került a birodalom határán túli területre. A lelet a nyíregyházi múzeum numizmatikai gyűjteményét gyarapítja.

 

 

Átadták rendeltetésének a vásárosnaményi Kraszna-hidat, ezzel egy időben a község egyik veszélyes útkanyarulatát is megszüntették.
A Csepel Motorkerékpárgyár nyírbátori gyárában a Pannónia motorkerékpárokhoz már több, mint 250-féle alkatrészt készítenek. Hogy még több alkatrész készülhessen Nyírbátorban, új üzemcsarnokot építettek, amelyben megkezdték a fővárosból leszállított gépek beszerelését.

 

1982. január 7., csütörtök

 

 

A nyíregyházi tanárképző főiskolán hétmillió forintos költséggel fedett atlétikai pályát épített a KEMÉV. A modern szerkezetből épült, 76X24 méteres létesítményt most töltik fel salakkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában