Állatpark

2022.01.12. 07:50

Szaporodó bölényállomány

Napjainkban mintegy 6000 európai bölény él szabadon, állatkertekben 181 bika és 309 tehén.

KM

Európai bölényborjú született a Nyíregyházi Állatpark Kárpát-medence élővilágát bemutató kifutórendszerében. Európa legnagyobb emlősállata kisebb csordákban élő, növényevő patás. A bikák testsúlya akár az 1 tonnát is elérheti, míg a tehenek 300-400 kilogrammosak. Mindkét ivar visel szarvat, bár a bikáé erősebb, vastagabb. 
– A szaporulat azért is örvendetes, mondta el lapunknak Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető, mert az impozáns megjelenésű patás a természetben már nem található meg, de állatkerti állományból sikerült a fajt megmenteni a tényleges kipusztulástól. 



Mátyás korában még vadászták 

 


A középkori krónikáinkban még sűrűn szerepel a bölény, Mátyás király korában hazánkban is hétköznapi eseménynek számított a bölényvadászat. A feljegyzések szerint egészen a 18. századig éltek Magyarországon, az utolsó példányt 1790-ben ejtették el. 


Megmentésükért sokat tett a Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság, ahol összegyűjtötték a fogságban lévő egyedeket és szaporítani kezdték. A Rodope-hegység lábánál él egy nyíregyházi születésű bölény is, ami 2020 novemberében került vissza a természetbe. Az állatkertek tehát nemcsak megmentették Európa legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulástól, hanem esélyt adtak a szabadon élésre. 


A nyíregyházi csorda legifjabb tagja, a decemberben világra jött bikaborjú születése után másfél órával már felállt, s biztos léptekkel csatlakozott a vele együtt már 6 egyedet számláló európai bölénycsordához. A kis borjú jelenleg anyatejjel táplálkozik, de hamarosan a szálas takarmányt is fogyasztani kezdi. 

 

Másfél órával a születése után már bivalyerős | Fotó: állatpark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában