Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.01.10. 11:30

Válaszút előtt a végzős általános iskolai diák

A pandémia átírta a megszokott pályaválasztási menetrendet.

JG, MJ, MML

Pályaorientációs napot tartottak csütörtökön a nyíregyházi Szent Imre-iskolában | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Jelentősen átalakult a szakképzési rendszer az utóbbi években: tavalyelőtt hat, tavaly pedig tíz százalékkal többen választották a szakképzést a nyolcadikos tanulók közül. De vajon hol folytatják a tanulmányaikat, merre visz az útjuk? – ennek jártunk utána a körképünkben. 

 

Többszörös ünnepélyesség lengte át a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolát az intézmény január 6-ai, tanítás nélküli munkanapján. Egyfelől vízkereszt napját ünnepelték, szentmisékkel indult a nap. Ezeket követően viszont valóságos programkavalkád örvendeztette meg a tanulókat a legkisebbektől a legnagyobbakig, hiszen pályaorientációs napot is tartottak. 

 

Bevonzzák a diákokat 

 

– Két aspektusa is lehet az ilyen alkalmaknak: az egyik, hogyan tudjuk bevonzani a diákokat a mi intézményünkbe, a másik pedig, hogyan tudnak továbblépni az innen indulók a felsőoktatási intézményekbe – mondta el lapunknak Tormássiné Kapitány Ágota intézményvezető. – A mostani pályaorientáció mindkettőre megoldásul szolgált. Ezért is hívtunk vendégeket felsőoktatási intézményből, amelynek a képzési kínálatáról, a felvételi eljárásrendjéről is hallhattunk. Eljöttek volt Szent Imré-s diákjaink az élet különböző területeiről, akik elmondták, hogyan élik meg most az egykori választásuk következményeit, de elmondták azt is, mit kaptak tőlünk egykor. Számunkra, de legfőképpen a diákjaink számára az utóbbi visszacsatolás különösen fontos. Ez a nap egyébként nem csupán a pályaválasztásról, hanem az elhivatottságról, az elköteleződésről is szólt, és arról is, hogy nemcsak szakmát, de hivatást is választunk. Minderről már a meghívott atyák beszéltek. Ez nagy intézmény, elsőtől 12. osztályig járnak ide diákok. 

 

– Az alsósainkhoz rendőrök, cukrászok, fogorvos szülő jött, érzékenyítő előadásokat hallgattak mindarról, ami szorosan kapcsolódik az életükhöz. A felsősökhöz a volt diákokon kívül ugyancsak szülők érkeztek, akik magukról, a saját munkájukról, annak nehézségeiről beszéltek. A 11–12.-es diákok a már emlegetett felsőoktatási intézmények munkájába láthattak bele. Senki nem osztályokhoz ment, a tanulók döntötték el, mire kíváncsiak. A legtöbb gyermekben már megszületett valamiféle álomkép a jövőjéről, de a kibontásához segítség kell, példaképek, ezért is örültünk Csernyus Lőrinc sztárépítész előadásának. Bízom benne, hogy sikerült ezt a segítséget megadnunk – mondta el, külön kiemelve kolléganője, Maczinkó Mariann szervezőmunkáját. 

 

Változó szemlélet 

 

Másfél évtizeddel ezelőtt a legtöbb nyolcadikos gimnáziumban szeretett volna továbbtanulni – mondta lapunk érdeklődésére Veres László, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének vezetője. – Az elmúlt években ez megváltozott, a végzős diákjaink többsége az érettségit is adó szakképző iskolákba jelentkezik. Úgy gondolkoznak, először legyen egy szakma a kezükben, és utána még ráérnek eldönteni, akarják-e a felsőoktatásban továbbképezni magukat. Ugyanakkor a gimnázium is vonzó maradt, a legkevesebben a sima szakképző iskolákat jelölik meg első helyen. 

 

Veres László azt is elmondta, a Vécseyben már alsó tagozattól kezdve figyelmet fordítanak a tanulók pályaorientációjára. – Általában szeptember utolsó hétvégéjén tartunk egy családi nappal összekötött pályaorientációs rendezvénysorozatot. Ezekre meghívjuk a középiskolák képviselőit, pályaválasztási szakembereket. Ugyanakkor sokat segít a végzős diákoknak a nyolcadik év elején megírt pályaorientációs teszt, amiben felmérhetik erősségeiket, és kiválaszthatják azokat a szakmákat, amelyek a képességeiknek a legjobban megfelelnek. 

 

A Méhteleki Általános Iskolában is fontosnak tartják, hogy minél több információhoz jussanak a pályaválasztás előtt álló 8. osztályos diákok. – A pandémia előtti időszakban a nyolcadikos diákjainkat rendszeresen bevittük Nyíregyházára a pályaválasztási kiállításra a tankerületi központ támogatásával – mondta el lapunk érdeklődésére Kosztya Zoltán intézményvezető. – A mi iskolánkból főleg Fehérgyarmat, Mátészalka, Baktalórántháza gimnáziumaiba, szakközépiskoláiba és szakiskoláiba jelentkeznek a diákok. A Debreceni Református Kollégiumot is szokta választani egy-két tanuló, fel is szokták őket oda venni. Az idén nyolc végzős növendékünk van, főleg szakiskolákban tanulnak majd tovább. Mivel a községben, illetve a térségben élők életét alapvetően a mezőgazdaság határozza meg, többen érdeklődnek az agrárjellegű középiskolai képzés iránt – tette hozzá Kosztya Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában