Nyíregyháza

2022.02.26. 20:00

Az átlagnál gyorsabban

A mobilok több mint 30 százalékánál nem lenne szükség cserére.

MI

A megfelelő szervizháttérrel kevesebb telefon kerülne a szemétbe | Illusztráció: Shutterstock

Az okostelefonok gyártása szinte az egész periódusos rendszert megmozgatja, a belőlük keletkező hulladék pedig óriási teher a bolygónak: a készülékek ökológiai lábnyoma nem elhanyagolható tényező, de még borúsabb képet kapunk, ha hozzáadjuk az előállításukhoz szükséges alapanyagok és energia mennyiségét. Egy okostelefont átlagosan két évig használunk, és a felmérések szerint naponta körülbelül 350 ezer kerül a szemétbe világszerte. 

 

Elkerülhető lett volna 

 

Ugyanakkor egy friss kutatás szerint a magyarok az átlagosnál is gyakrabban cserélik a készülékeiket. Ennek megelőzéséhez fontos volna, hogy a fogyasztók a használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek. Ehhez elsősorban hosszú élettartamú készülékekre volna szükség. Ám mivel a technológia gyorsan avul, az emberek gyakran cserélnek készüléket. A használt mobilok 53 százaléka legfeljebb kétéves, 85 százaléka pedig kevesebb mint öt. Az ennél régebbieket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján. 

A mobilok rövid életciklusának nem csupán a technológiai avulás az oka. A lecserélt készülékeknek csupán 26 százaléka veszett el, tört össze vagy avult el. Ezek a telefonok megfelelő kialakítás, alkatrészellátás, szervizhálózat mellett talán javíthatók lettek volna, ezzel csökkentve az új termék gyártásával járó környezeti terhelést. A készülékek 32 százalékánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobilok megfelelően működtek, de a tulajdonosaik mégis újat kaptak, kedvezmény hatására vásároltak, vagy egyszerűen megunták a „divatjamúlt” darabot – derült ki a hatóság kutatásából. 

A témáról Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője elmondta, tavaly egy kerekasztal-beszélgetést tartottak, ahol külföldi előadók is beszéltek a mobiltelefonok és egyéb informatikai eszközök fenntarthatósági szempontjairól. 

– Az akkor megszületett közös állásfoglalás kimondja, hogy 2025-re méltányos körülmények között előállított, hosszú élettartamú és a körforgásos gazdaság alapkövetelményeinek megfelelő mobilokra lenne szükség. Sajnos jelenleg nagyon kevés gyártó felel meg ezeknek a követelményeknek: egy amerikai és egy holland vállalatról tudunk – hangsúlyozta a programvezető. 

 

A rászorulókat segítené 

 

Ugyanakkor a technológia fejlődése is arra sarkallja az embereket, hogy cseréljék le elavult készülékeiket. Hazánkban hamarosan lekapcsolják a régi 3G-s hálózatot, így aki még ilyen telefont használ, jól teszi, ha modernebbre cseréli az okostelefonját. Ehhez nyújt segítséget a közelmúltban indult csereprogram, melynek keretében 20 ezer forintos támogatást kaphatnak a pályázók. 

A programban minden magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személy részt vehet, aki rendelkezik olyan használt 3G-s készülékkel, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer hanghívásra, adatforgalomra vagy sms küldésére, fogadására használt. 

Az ötmilliárd forintos keretösszegű pályázattal a hatóság elsősorban a rászorulóknak kíván segíteni a készülékváltásban, ezért a támogatás maximum 120 ezer forint értékű készülékekre használható fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában