Vásárosnamény

2022.02.08. 15:19

Cseh Lacival együtt merült

Dr. Skapinyecz József ezúttal az olimpikon társaságában mártózott meg a jeges Tiszában.

KM

Fotó:

Néhány héttel ezelőtt a jeges merülés doyenje, dr. Skapinyecz József lapunknak még arról panaszkodott, hogy nem elég hideg a Tisza vize egy tisztességes tempózáshoz. Persze, ez akkor sem tartotta vissza attól, hogy megmártózzon a folyó vásárosnaményi szakaszánál, de remélte, hogy február 1-jei születésnapján, mely egybeesik a Tisza élővilágának emléknapjával, valamivel dermesztőbb lesz a víz. A 74 esztendős sportember múlt szombaton ismét belegázolhatott a jeges Tiszába, s tette ezt többek között régi barátjával, Cseh Lászlóval közösen. Az olimpikon korábban már elkísérte dr. Skapinyecz Józsefet, de először merészkedett be a folyóba télen. 

 

Olyan, mint az evés vagy az ivás 

 

– Eddig mindig kintről szurkoltam, és bár nagyon élveztem, bevallom, nem voltam olyan kitartó, mint a többiek. Ettől függetlenül nem lehetetlen, hogy évente egyszer meg fogok próbálkozni a jeges merüléssel – mondta el lapunknak Cseh László, aki a gyors mártózás után a parton rakott hatalmas tűz mellett igyekezett megmelegedni. Közben felidézett egy régi emléket. Még gyermekként részt vett egy megmérettetésen Ausztriában, ahol kifejezetten hideg volt a víz a versenymedencében. Az edzője tanácsára eltöltött néhány percet egy kisebb és még hűvösebb vizű medencében, ami után már nem is volt olyan hideg a másik. 

Természetesen dr. Skapinyecz Józsefet sem hagyhattuk szó nélkül. Az orvos több mint kétszázhússzor gázolt bele eddig a jeges Tiszába. 

– Az az igazság, hogy októbertől áprilisig kéthetente mártózom meg a folyóban. Persze nem egyedül és ilyen körülmények között, hanem övvel és kötélbiztosítás mellett, betartva az írott és íratlan szabályokat. Nem kérkedni akarok a merülésekkel; ez egy életérzés, ami egy idő után úgy hiányzik, mint az evés vagy az ivás. Érdekes, hogy más folyó nem, csak a Tisza ezen része és a beregi táj vonz – árulta el a doktor, aki minden évben február első szombatjára időzíti az akciót. Ekkor ünnepli ugyanis a születésnapját és emlékezik meg a tiszai ciánszennyezés tragédiájáról. 

 

A felesége is vele tartott már 

 

– Kellemes volt a víz, olyan fél-egy fokos lehetett, Cseh Laci barátomnak is tetszett. Azt mondta, neki ezután a hideg vizes medence már semmi – nevetett a tűz mellett dr. Skapinyecz József, aki hosszú évek óta ismeri az olimpikont. Többször elkísérte már a merülésekhez, de ez volt az első alkalom, hogy bemerészkedett a folyóba. Megjegyezte: Cseh László mellett sokakat rábírt már arra, hogy csatlakozzanak hozzá, fiai és felesége is többször vele tartottak. 

A 74 esztendős nőgyógyász az élettani hatásáról szólva elmondta: a jeges merülés során úgynevezett hidegsokk­fehérjék szabadulnak fel, melyek a legújabb kutatások szerint jó hatással van az Alz­heimer-kórban szenvedő betegekre, javítja az általános állapotukat. KM 

 

Borítókép: Az előkészületek után közösen gázoltak a körülbelül félfokos vízbe | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában