Kelet-retró

2022.02.21. 17:15

Dombrádi banánhéj: ketten éltek egy néven

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 20 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

2002. február 21., csütörtök

 

Dombrádi banánhéj: ketten éltek egy néven

 

Egy személyi okmányokkal élt két férfi. Két év eltelte után egy hatósági eljárás során derült ki, hogy az egyik személy egy bűnöző, aki másnak a nevét, okmányait felhasználva próbált kibújni a felelősségre vonás alól. 

Tavaly májusában a rendőrség Nagyhalászban tiltott parkolásért helyszíni bírságot szabott ki A. J. siófoki férfival szemben, legalábbis az okmányokból az tűnt ki, hogy az említett férfi parkolt szabálytalanul. A férfi elfelejtette a kapott csekken befizetni a büntetést, ezért a hatóság megkereste a dombrádi lakásán. Az ellenőrzés kapcsán már ekkor felmerült a gyanú, hogy nincs minden rendben személyazonosságával, ezért előállították a nyíregyházi rendőrkapitányságra. 

Aztán kiderült a huncutság, a férfi beismerő vallomást tett. Az előállított valójában F. I. vámospércsi lakos, aki két évvel ezelőtt egy közvetítőn keresztül megvásárolta a siófoki A. J.-tól az összes személyi okmányát. Az új papírokkal Dombrádon vásárolt tanyát és azóta ott gazdálkodott, miközben üzletelgetett, személygépkocsit vásárolt. Senkinek sem tűnt fel, hogy másnak a nevén éli mindennapjait. Mindezt azért tette, hogy az igazi személyét kivonja forgalomból egy időre, ugyanis sikkasztás, lopás, betörés, lőfegyverrel visszaélés miatt kereste a rendőrség, de a büntetés-végrehajtási intézet is köröztette. 

Aztán összecsaptak feje felett a hullámok. Két évvel ezelőtt akkor szívódott fel, amikor az egyik cég sofőrjeként a hétmillió forint értékű rakománnyal együtt eltűnt. Gondolta, hogy az új szerepkörben várja ki a felelősségre vonás elévülését. Az ügy érdekessége, hogy még a fényképet sem kellett cserélni a vásárolt személyiben, ugyanis megtévesztésig hasonlított az eredeti okmány tulajdonosára. 

Az a bizonyos banánhéj egyszerű helyszíni bírság volt, amit ha időben befizet, talán még ma sem derül ki a turpissága. F. I. jelenleg a büntetés-végrehajtási intézet lakója, börtönbüntetését tölti. Ez ügyben közokirat-hamisítás miatt indítottak ellene eljárást, mivel más nevére szóló közokiratot felhasznált a különféle ügyleteihez és igazi személyét titokban tartotta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában