Nyíregyháza

2022.02.04. 14:00

Jótállás - elsimítanák a nézeteltérést

Majdnem minden ötödik békéltető eljárás megegyezéssel zárult az elmúlt esztendőben.

ltl

Fotó: DODO FERENC

A békéltető testületek ingyenesen biztosítanak vitarendezési lehetőséget. Tavaly országos viszonylatban több mint tízezerszer éltek a lehetőséggel a fogyasztók – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss összegzéséből. 
 


Panaszokat orvosolnak 

 


– Lezártuk a tavalyi évet, eszerint 157 befejezett ügyről beszélhetünk a megyében. A jótálláshoz, a szavatossághoz kötődő problémákból volt a legtöbb, ezek között is a cipők szavatosságára vonatkozó ügyek domináltak. A korábbi évekhez képest sokat csökkent a közüzemi szolgáltatókkal szembeni panaszok aránya. Megemelkedett az interneten rendelt termékeket érintő felvetések száma – kezdte a tájékoztatását Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, a békéltető testület szabolcs-szatmár-beregi elnöke. 


A békéltető testületeket 2010 óta szabályozási eszközökkel és szervezeti oldalról is megerősítették. Törvényben írják elő, hogy a meghallgatáson a cég képviselője köteles megjelenni, máskülönben bírságot szab ki rá a fogyasztóvédelmi hatóság. Lényegesen egyszerűsítették a békéltető testületi tagok kiválasztását, álláspályázat útján bárki jelentkezhetett, aki a szakmai és jogszabályi feltételeknek megfelelt. 
 


Előadás a jogszabályokról 

 


– A tanácsadás során felhívjuk a hozzánk forduló vállalkozások figyelmét a helyes magatartásra, a rájuk vonatkozó jogszabályok megfelelő értelmezésére. A tájékoztatás eszközével lehet leginkább élni a problémák ellen. Ezért minden lehetőséget megragadunk azért, hogy az információk minél szélesebb körben jussanak el a vállalkozásokhoz és a fogyasztókhoz is. A Primom Alapítvánnyal együttműködve a vállalkozóknak online előadást tartottunk az őket érintő fogyasztóvédelmi jogszabályokról. Kiemeltük a megváltozott jótállási szabályokban rájuk rótt új kötelezettségeiket – fűzte hozzá Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, aki megerősítette, hogy tavaly országszerte több mint 1900 alkalommal sikerült megállapodásra juttatni a feleket. A működési hatékonyságot jellemző legfontosabb adat: az egyezségi arány ezzel közel a duplájára javult az elmúlt években. ltl 
 

 

A cipők vezetik a listákat

 



Az Innovációs és Technológiai Minisztérium mérleget vont a hazai adatokból. Eszerint az elégedetlen vevők mintegy ezerszer cipők miatt rúgták össze a port a kereskedőkkel. Nagyjából feleannyi bútor vagy matrac, hozzávetőleg 400-400 háztartási nagygép (mosógép, hűtőgép, tűzhely) és mobiltelefon ügyében kérték a békéltetők közreműködését. 
A szolgáltatások közül a távközlésiek álltak a tavalyi toplista élén, az összes kérelem tizede telefon-, posta-, futár-, tv-, rádió- vagy internet-szolgáltatással összefüggő vitát jelzett. 
 

Elérhetőség:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület elérhetőségei 
Nyíregyháza, Széchenyi u. 2. 
Tel.: 42/420-180, 30/507-3203 
E-mail: [email protected] 
Web: http://bekeltetes-szabolcs.hu 
Ügyfélfogadás: 
Hétfő: 8.30–11.30 
Szerda: 13.00–16.00 
Csütörtök: 8.30–10.30 
 

Borítókép: A vásárlásnál fontos az udvarias kiszolgálás, ezért hálásak a vevők  |  illusztrációs fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában