Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.02.11. 14:34

Nem érdemes rablással próbálkozni

Volt olyan év, amikor 100 százalékos volt a felderítési mutató. 

Forrás: MTI

Lefóliázott üvegek, külvilágtól elzárt terek, nagy forgalom és bőséges bevétel reménye – ezek alapján gondolhatták azt a nemzeti dohányboltokról a bűnelkövetők, hogy könnyű célpontok, ahonnan sok pénzzel távozhatnak. Ám  az elmúlt időszak rácáfolt az elképzeléseikre.

 

Tökéletes mutató

 

A dohányboltok távfelügyeletre bekötött 24 órás kamerás megfigyelés alatt állnak, naponta többször gondoskodnak a bevétel elszállításáról vagy biztonságba helyezéséről, a rendőrség pedig nagy erőkkel dolgozik az elkövetők felkutatásán. Mindennek meg is van az eredménye, 2020-ban például valamennyi olyan támadó rendőrkézre került, aki dohányboltot rabolt ki. A 100 százalékos felderítési mutatónak azzal kell szembesítenie az elkövetőket, hogy ilyen üzletet kirabolni nem érdemes – erről szól a Legfelső Ügyészség kisfilmje, ami internetes portálunkon, a Szabolcs Online-on is látható.

 

Hagyják elmenekülni a tettest! 

 

– A Nemzeti Dohányboltok 2013. július 1-jei megnyitása után a korábbi 25 ezerről 5189-re csökkent az ilyen jellegű üzlethelyiségek száma, az ezek ellen elkövetett bűncselekmények száma pedig folyamatosan csökken – mondja a videóban dr. Garai Renáta, az Országos Kriminalisztikai Intézet tudományos főmunkatársa. A kisfilmből kiderül: 2020-ban 13 rablást követtek el dohánybolt ellen, s valamennyi esetben rendőrkézre kerültek az elkövetők.  

 

– A bűnmegelőzési és az áldozatvédelmi szempontokat figyelembe véve azt szoktuk javasolni, hogy ha az eladótól  követelik a pénzt, azonnal adja oda, és hagyja elmenekülni a tettest, a bűnözők üldözése nem az ő feladata. Ezután hagyja el a helyiséget, és zárja be az ajtót, mert az üzlet bűnügyi helyszínné válik – mondta a szakember, aki az alkalmazottakat védő intézkedések közül egy olyat emelt ki, ami publikus. – A dohányboltok 24 órás kamerás megfigyelés alatt állnak, s nem csak a nyitva tartási idő alatt rögzítik a helyiségben történteket. Az sem biztos, hogy a pánikgombot az alkalmazott nyomja meg: előfordulhat, hogy egy olyan személy értesíti a rendőrséget, aki kívülről figyeli az üzletet. Tévhit, hogy a dohányboltokban sok a készpénz: a munkatársak, az üzemeltetők, a tulajdonosok gondoskodnak arról, hogy a bevételt folyamatosan elszállítsák, ráadásul sokan fizetnek kártyával, az pedig nem jelenik meg a kasszában. Ha mindezeket egybevetjük, kijelenthető: nem érdemes dohányboltok ellen rablást elkövetni – összegzett dr. Garai Renáta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában