Vaja

2022.03.24. 09:22

A fejedelem születésére emlékeznek majd Vaján

KM

Két alkalommal is járt a vajai kastélyban a nevéhez fűződő szabadságharc idején II. Rákóczi Ferenc, vagyis szorosan kötődik a településhez a kurucok vezére, így nem véletlen, hogy minden évben megemlékeznek a városban születésének évfordulójáról (1676. március 27.). 
 


Miniszteri méltatás 


Az elmúlt két évben a vírusjárvány miatt a kastélyban sem lehetett közösségi programokat tartani, de hogy visszatért az élet a megszokott kerékvágásba, március 25-én 14 órától ismét megemlékezik születéséről, mégpedig a 346. évfordulóról a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye, Vaja önkormányzata és a Vay Ádám Múzeum Baráti Köre. 
Az ünnepi programsorozat térzenével kezdődik, közreműködik a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara. Köszöntőt mond Molnár Sándor intézményvezető, majd Csókány Inez diák szavalata után dr. Varga Judit igazságügyi miniszter idézi fel a múltat, s méltatja II. Rákóczi Ferenc munkásságát és hazaszeretetét. A megemlékezésen fellép a Rákóczi Tárogató Együttes. 
Az ünnepség második részében a művészetek kapják a főszerepet. Először a történelmi idők zenéjéből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. Közreműködik prof. Herencsár Viktória, a művészetek doktora, a Cimbalom Világszövetség elnöke és Nagy Csaba Liszt Ferenc-díjas előadóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke. 
 


A pecsétektől a címerig 


A hangverseny után Makrai Zsuzsa zománcművész A pecsétektől a királyi címerig című kiállítását tekinthetik meg a vendégek, a tárlatot bemutatja Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.
 

Borítókép: Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is lesz térzene | Archív fotó: KM

Címkék#Vaja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában