Demecser

2022.03.10. 13:00

A hazáért küzdő bátor honvédekre emlékeznek

Az általános iskolánál rendezik meg pénteken az ünnepséget a városban.

KM

Huszonegy 1848/49-es honvéd neve szerepel azon az emléktáblán, amit március 11-én 10 órakor avat fel Demecser önkormányzata a forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségen az általános iskolánál. 
 


Adatok az avatókönyvekben 

 


Dr. Bene János történész és címzetes múzeumigazgató szerkesztésében pár éve jelent meg a Szabolcsi honvédek aranykönyve című kiadvány, s az abban szereplő demecseri katonák neve került fel az emléktáblára, hogy példaképül szolgáljanak az utókor számára, ugyanakkor a város is lerója ezáltal kegyeletét és tiszteletét a hazáért fegyvert ragadott hős fiai előtt. Mint a könyv szerkesztője a kiadványa előszavában írta, a megyei levéltárban található avatókönyvek 4 ezer újonc nevét örökítették meg, s közel 1600 honvédról az is fennmaradt, hogy melyik honvédzászlóaljban, huszárezredben harcolt önkéntesként vagy besorozott katonaként. 
 


Történelmi-irodalmi műsor 

 


A demecseri honvédek között volt katolikus, református, óhitű és izraelita vallású személy is. 
A pénteki demecseri megemlékezésen beszédet mond Rátkai Sándor polgármester, majd a Demecseri Oktatási Centrum diákjai adnak történelmi-irodalmi műsort. A múlt megidézése után a kegyelet és a tisztelet koszorúit helyezik el az emléktáblánál.

 

Címkék#Demecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában