Ukrajna

2022.03.09. 11:30

A szállás mellé munkát is adnának

A Master Good cégcsoport nyitott a háború elől menekülők foglalkoztatására is.

TG

20211125 Nyíregyháza Nyírkarászon ünnepélyes keretek között adták át a Master Good cégcsoport jóvoltából elkészített, 84 dolgozó munkavállalását biztosító ingatlant. Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország

20211125 Nyíregyháza Nyírkarászon ünnepélyes keretek között adták át a Master Good cégcsoport jóvoltából elkészített, 84 dolgozó munkavállalását biztosító ingatlant. Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország

Szi­lágyi-Bécsi Tímea, a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Int-Solution Kft. ügyvezetője szerint a menekültek foglalkoztatásánál a másik nagy kérdés, hogy azok, akik itt maradnak és munkát vállalnak, mennyi időt terveznek hazánkban, megyénkben tölteni, hiszen elképzelhető, hogy többen a háború után vissza akarnak térni Ukrajnába. 
 


Nyelvi akadályok 

 


– A hazai munkaerőhiány orvoslására megoldást jelenthetnek a háború elől menekülők, de azt is mérlegelni kell, hogy a felvétel szempontjából a fogadó cégek megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. További kérdés, hogy a nyelvi akadályokat hogyan tudják áthidalni akkor, ha nem beszél az ukrán munkavállaló magyarul, továbbá a lakhatásról is gondoskodni kell valahogyan – sorolta lapunknak a még nyitott kérdéseket Szilágyi-Bécsi Tímea, aki szerint még azt sem igazán látni, milyen iskolai végzettséggel rendelkeznek a keletről érkezők. 


– Azt gondolom, hogy a végzettséggel nem rendelkezőket operátori munkakörben mindenképp el lehet majd helyezni, ezen felül pedig a szaktudást megvizsgálva lehet majd eldönteni, hogy mely munkaköröket lehet még felajánlani a menekültek számára, hiszen az elsődleges információk szerint azért vannak köztük magasan kvalifikáltak és jó szakmai tapasztalattal rendelkezők is, akiket mérnöki, fejlesztői, logisztikai területen lehet alkalmazni – fogalmazott az Int-Solution Kft. ügyvezető igazgatója. 


Lapunk több megyei vállalkozást, cégvezetőt is megkeresett. Arra voltunk kíváncsiak, tervezik-e a Kárpátaljáról, illetve Ukrajnából érkező menekültek foglalkoztatását, az ő érkezésük, esetleges letelepedésük milyen hatással lehet a hazai munkaerőpiacra. 


Ujvári Sándor, a megyei érdekeltségekkel rendelkező Tranzit Csoport vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, természetesen a magyar munkaerőpiacnak szüksége lenne új munkavállalók megjelenésére, ez mindenképp pozitív löketet adhatna.

 
– Azonban az Ukrajna felől érkező menekültek foglalkoztatásával kapcsolatos kérdés még egy kicsit korai. Egyelőre inkább arra kell koncentrálnunk, hogy elkerüljük a nagyobb háborús és humanitárius katasztrófát. Most a menekülőknek kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzanak. Először az államnak vannak komoly feladatai, hogy a majdani ittmaradottak státuszát legalizálva elérhetővé tegye a menekültek alkalmazását a vállalkozások számára. Minden további csak ezek után lehetséges – mondta Ujvári Sándor. 
 


Figyelik a lehetőségeket 

 


– A Nyíregyházán gyáregységet működtető Continental Csoport mély aggodalmát fejezi ki az Ukrajnában folyó háború, valamint a válság által érintett civil lakosság élete és jóléte miatt – nyilatkozta lapunknak Hornyacsek Zoltán kommunikációs igazgató. Elmondta, figyelemmel kísérik a jelenlegi helyzetet, és folyamatosan vizsgálják a rendelkezésükre álló lehetőségeket. 
– Még mindig nem világos, hogy milyen szélesebb körű gazdasági következményekkel jár ez a helyzet vállalatunk számára. Szorosan nyomon követjük a válságnak a teljes ellátási láncunkra gyakorolt hatását, beleértve a nyersanyag­ellátást, ahol a piac amúgy is rendkívül szűkös az anyag- és áruszállítás területén az Oroszországgal szemben bevezetett globális szankciók következtében – tájékoztatott Hornyacsek Zoltán. 


– Magyarországon munkatársaink együttműködésével adományokat gyűjtünk, melyeket egy segélyszervezeten keresztül juttatunk el a rászorulóknak. Hazánkban jelenleg Budapesten és Veszprémben alkalmazunk ukrán származású munkatársakat, igény esetén részükre és családjuknak közvetlen segítséget nyújtunk – fogalmazott a Continental cégcsoport kommunikációs igazgatója. 
 


Nem keresnek embert 

 


– Jelenleg nincs számottevő munkaerőigény a nyíregyházi Lego-gyárban. Üzemünk bővítése folyamatban van, így egy pár hónapig még nem időszerű a létszámnövelés – mondta lapunknak Tóth Csaba, a Lego Manufacturing Kft. HR igazgatója. 


– Az Ukrajnában zajló háború miatt hazánkba menekülő, áttelepülő kárpátaljai, ukrán emberekkel a Master Good is együttérez – tudtuk meg Cser Zoltánnétól. A cégcsoport munkaügyi vezetője elmondta, a bajba jutott embereknek azonnal felajánlották a segítségüket: a Master Good Kft. tulajdonában lévő munkásszállások (Nyírkarász, Gyulaháza és Gávavencsellő) szabad helyeire menekülteket fogadtak be, huzamosabb ideje tizenöt felnőtt és hét gyermek tartózkodik a szállókon, sokan csak egy-egy éjszakára érkeznek. 


Cser Zoltánné kiemelte, a cégcsoport nyitott a háború elől menekülők foglalkoztatására is, ezzel biztosítva megélhetésüket arra az időszakra, míg hazánkban, a megyénkben maradnak. 

 

Borítókép: A Master Good mindhárom megyei munkásszállásán fogadja a menekülteket | Fotó: MW-Archív

Címkék#ukrajna
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában